Катерининден е всеки 24 ноември. От всички народни обичаи в прехода към зимата, Катерининден най-много ми напомня на Хелоуин. Той не е точно празник, обичаите са за предпазване от болестите шарка и бяс. Шарко и Беско, както са познати в народните обреди, ми напомнят за чужбинските Шок, Лок и Барел, които ходят от врата на врата и заплашват с „лакомство или пакост“.

На този ден жените са пекли безквасен хляб, мажели са го с мед или друго сладко нещо и са раздавали от него на кръстопът с думите „Вземете за сладки и медени“ или „Вземете за Шарко и Беско“. Църковният празник постепенно се преплита с народния и света Екатерина бива наричана също баба Шарка, която пази от тези болести.

Децата запомнят по-лесно с приказка, затова и за Катерининден има такава:

КЛЮЧОВИТЕ ДУМИ ЗА КАТЕРИНИНДЕН СА: сладко и зли сили

Тези обичаи са народно богатство, те трябва да останат в паметта на българите. Семейството е мястото, където всеки осъзнава (или не осъзнава, за съжаление) своята народност. То е мястото, където се учим на родолюбие. Дълбоко отиват корените на българщината и надалеч в Европа и Азия отеква мъдростта на нашия народ. Днес нашето мислене е строго рационално и аз няма да ви карам да вярвате в суеверия, а просто да погледнем в миналото заедно – където мистиката се преплита с реалността.

СЛАДКО:

Ясно е, че в днешни дни никой не би си взел залък от непознат, затова раздаването на сладка питка отпада. Ние заложихме на бонбони, които ще раздадем на приятели за „сладки и медени“. Елора е във възторг и вече изяде три от приготвените за Катерининден бонбони. Дано оцелеят дотогава.

Ще изпечем и безквасен хляб. Месенето, печенето и изяждането на хляба е голяма радост за децата, освен това е полезно занимание, което развива мозъка:) Безквасният хляб не е содена питка, както много хора си мислят. Това е питка от вода и брашно, може да се сложи и мазнина, и сол, и захарчица. Няма набухвател. Безквасните питки се правят в ритуалите за защита, защото този хляб не бухва, не расте. Ако питката е с набухвател, тогава се смятало, че и злото като нея ще расте. Безквасни питки хората са пекли, когато им е свършвал квасения хляб. Аз също пека такива, когато забравим да замесим тесто и хлябът свърши. Безквасният хляб става бързо, но трябва да се хапне бързо, защото после става твърд. Ето как да си направите безквасен хляб:

БЕЗКВАСЕН ХЛЯБ:

1 ч. ч. вода

2-3 ч. ч. брашно

щипка сол

½ лъжичка захар

лъжица оцет

лъжица-две мазнина

От продуктите измесете средно твърдо тесто, като постепенно добавяте брашното. След около пет минути месене тестото ще престане да лепне. Тогава го намажете с мазнина, покрийте с кърпа и оставете да престои между 20 минути и час. Ако го оставите твърде дълго, тестото може да стане много лепкаво и меко.

Загрейте фурната на 200 градуса по Целзий (гореща фурна). Разстелете тънка питка (под половин сантиметър) . Ако ви се занимава, с точилка или бутилка разточете тестото, прегънете на две и пак разточете. Така питката става по-хубава според мен.

Сложете питката в горещата фурна и печете десет-двайсет минути. Питката ше се зачерви, не чакайте да загори. Извадете я от фурната, сложете я върху дървена дъска и покрийте с кърпа, за да остане мека. След пет минутки може да я намажете с мед и да си я хапнете.

От тази питка са хапвали всички в дома, като са казвали пак „Хайде, за сладки и медени“. Давали са и на дворните кучета, така че ако сметнете, че меда няма да навреди, почерпете и четириногите си приятели.

Хубаво е децата да знаят, че хляб се приготвя изключително лесно. Нека умеят да си приготвят храна, а не само да си я купуват. Опасявам се, че съвременните поколения израстват все по-безпомощни в най-простичките, ежедневни дейности, от които при бедствие може да зависи дори живота им.

ЗЛИ СИЛИ:

Качвам картинка за оцветяване, ако децата ви харесват това занимание. Помолих Елора да ми нарисува Шарко и Беско според описанието в приказката. Заедно си поиграхме, творейки образите на тези зли сили. Да си призная, беше ми трудно да измисля заглавна картинка на приказката. За децата също ще е предизвикателство.

Смята се, че болестта бяс е вдъхновила легендите за върколаците. Тя се предава с ухапване, а болните стават раздразнителни, очите им кървясват, не могат да пият вода, устите им се озъбват и от тях текат лиги. Освен това ги е страх от вода, издават вой и могат да тичат на много дълги разстояния, подтикнати от болестта си.

ИГРА:

Ще играем на гоненица с Шарко и Беско. Дъщеря ми обожава гоненица, тук Шарко ще опитва да я докосне или да я напръска с вода, олицетворявайки как се заразяваме със шарка (директен контакт и въздушно-капков път). Беско пък ще опитва да я ухапе или одере, не наистина, разбира се. От Беско ще се пазим като се пръскаме с вода. Най-вероятно ще си разменяме ролите, но във всички случаи ще се забавляваме много, но ще обърнем внимание как да се пазим от зараза.

Малко любопитна информация за големите:

Според Уикипедия дори в наши дни на всеки десет минути един човек умира от бяс. Това се случва най-вече в Азия, но в Европа все-още има огнища на болестта при животните, затова хората не са в безопасност.

Едрата шарка, за щастие, вече е в миналото. Интересно е как спасението от нея, макар и косвено, е било вдъхновено от нашите земи. В началото на 18 век една английска аристократка пътува в европейската част на Османската империя и вижда как се предпазва местното население: общо-взето се правел малък разрез, който се натривал с прах, носещ заразата (инокулация). Смъртността при тази процедура била 2 процента, останалите получавали доживотен имунитет. Тя била практикувана и в други части на света, но въпросната английска дама я вижда именно тук. После пренася този опит в родината си, където той започва да се прилага. В края на същия век един селски лекар в Англия открива, че имунитет от едра шарка може да бъде изграден и от подобен вирус при кравите и на принципа на инокулацията създава спасителната за света ваксина. При ваксината обаче вече има само имунитет, без опасност от заразяване.

Така че, наред с народните вярвания, на Катерининден ще научим и доста рационални неща. Весел Катерининден ви желая и нека са здрави всички именици!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

Рангеловден