кърмата и ам съдържание

Да си призная, докато бях бременна не бях убедена дали ще кърмя. Не знаех нищо по темата, не се сещах да питам и общо-взето процесът ми се струваше далечен и доста първичен. Смятах да кърмя, ако успея и просто защото се налагаше, а не защото това беше мое решение тогава.

Лекарката, с която родих ми изтъкваше, че освен с раждането ще помогне и с кърменето. Тогава не разбирах какво толкова има да ми помага. Разбрах едва след като Елора се роди и изобщо нямаше желание да суче. Родих в Шейново (АГ болница в София, бел. моя) и ми донесоха Елора на следващия ден с една бутилка адаптирано мляко. Изобщо нямах идея какво да правя с млякото и спящата Елора. Добре, че имах купища рекламни брошури, за да прочета на колко време горе-долу огладняват бебетата и как се сменя пелена.

Не ми хрумна да питам, а и на въпроса „Какво е това в пелената на бебето ми? Нормално ли изглежда?“ – не се смейте, в началото акото изглежда странно, нали:), момичето от неонантологията не можа да ми отговори. Тогава реших, че е по-добре да чета, отколкото да питам.

После дойде чуденето с кърменето. В Шейново бебетата не са при майките се, носят ги през деня и могат да останат през целия ден, ако поискаш. Елора изобщо не искаше да суче, когато опитах да я накърмя. Питах лекарите при консултацията защо е така, защо дори от шишето млякото не иска и ако хапне малко – повръща. Лекарите сигурно са знаели, че на бебчетата идват при майките нахранени в повечето случаи и затова моето изобщо не иска храна, но не казаха нищо по темата. Затова пък ми предложиха да й направят изследвания. Аз отказах, за щастие.

На другия ден ми донесоха Елора гладна. Ревеше като змей и яде като змей. Така прокърмих. Но преди това беше смешно-засрамващата ситуация с акушер-гинеколожката ми:

Казах й, че бебето ми не суче, а аз нямам кърма. Тя възкликна: „Глупости, естествено че имаш! Виж!“. После дръпна нощницата ми и просто ми стисна леко гърдата.

Колкото и неудобно да ми беше, това се оказа ценна помощ.

В неонантологията в болниците в България най-вероятно ще дадат на бебето ви адаптирано мляко. Много е вероятно да ви подтикнат да храните детето си с адаптирано мляко. За да кърмите, оставете бебето при себе си поне през деня.

Когато бебето ви се роди и вие го гушнете за първи път – дали още при раждането, дали чак ден по-късно – вие ще сте способни да го кърмите (освен в редки и специфични ситуации). След първия му опит да суче, кърмата „ще слезе“ в гърдите ви. Тоест, те ще се напълнят с кърма и този процес ще се случва щом гушнете или дори само помислите за бебето си. Това първо мляко е много ценно за бебчето, така че се постарайте то да го получи. Но гърдите ви ще станат твърди и болезнени, ако млякото си остане в тях. Ако бебето ви е нахранено с адаптирано мляко, има голяма опасност гърдите ви да се препълнят. Трябва да изцедите събраното мляко – дали на ръка, дали с ваша помпичка за кърма или с помпите в болницата.

Ако гърдите ви са твърди и болезнени, вземете топъл душ или допрете нещо топло до тях – дори чашка с чай става, знам от опит. Потърсете консултант по кърменето, питайте майка си или приятелка. Не се свенете излишно.

elora shejnovo

После ще дойде ново чудене: колко трябва да хапва бебето? То храни ли се достатъчно?

Имаме чудесен педиатър за Елора, която много ме успокои при първата си визита, но дори тя препоръча да дохранваме с АМ (адаптирано мляко), щом се притесняваме дали бебето се храни достатъчно. И ние купихме АМ. Сега ми е смешно и леко тъжно, като се сетя – кърмех, после дохранвах с АМ. Елора заспиваше, докато се храни. Изцеждах последните капки кърма в гърдите си. На следващото хранене дохранвах първо с тях, после предлагах и АМ. Докато осъзнах, че така гърдите ми няма да произведат нужното количество кърма.

Спрях да предлагам АМ, след като Елора беше хапнала почти цяла кутия. Имах втора кутия в шкафа, за всеки случай:) Веднъж, няколко месеца по-късно, Елора плачеше и аз реших, че е от глад. Дадох й АМ, а тя смукна от шишето, изгледа ме и изплю млякото. Не поиска повече. Та така – това беше последното ми предлагане на АМ.

Отне ми доста време да преведа тази таблица, показваща съдържанието на майчината кърма и АМ, за да видите колко голяма е разликата, явно не само във вкуса:

breastmilk vs formula copy

Ще си призная, че около раждането на Елора къменето ми се струваше доста животински процес. Планирах да се изцеждам и да давам кърмата в шише – което държа да отбележа, защото знам че не само аз съм го мислела – не е възможно, мили дами, освен ако няма да вършите нищо друго, освен да се изцеждате, да храните бебето и да миете шишета:) Дори тогава най-вероятно кърмата ви постепенно ще намалее и спре. В процеса няма да е замесено бебето, което провокира производството на кърма.

ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ДНИ СЛЕД РАЖДАНЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ:

 • стомахът на новороденото е с големина на черешка. Не му трябва много, а често хранене
 • количеството кърма, което гърдите ви в началото ще произвеждат, е за стомахче колкото черешка (освен ако сте пропуснала кърмения и се е натрупала повечко)
 • имате кърма още преди да родите (освен в много редки случаи)
 • да поискате съвет от друга майка (или акушерка, или лекар) не е срамно, а важно за вас и за бебето
 • щом бебето вече е при вас, опитайте да го накърмите
 • ако не се получи, опитайте по-късно отново
 • старайте се да не се притеснявате
 • изцедете гърдите си, ако ги усещате препълнени
 • топлината облекчава – вземете топъл душ или сложете топла грейка до гърдите си (бутилка с топла вода също върши работа)
 • има организации в помощ на кърменето, с които лесно ще се свържете. При нужда ще дойдат в дома ви, безплатно

Ла Лече Лига

Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“

АКО ОЩЕ СЕ КОЛЕБАЕТЕ ДА КЪРМИТЕ ИЛИ НЕ:

 • по-евтино е и по-лесно. Няма да забравите храната вкъщи. Няма да се чудите как да я поднесете топла навън
 • кърмата не оставя петна. Адаптираното мляко оставя
 • родителите на кърмените бебета имат повече време за себе си. Макар хранените с адаптирано мляко пеленачета да спят повече, техните майки и татковци запълват разликата във времето с миене на шишета и пране
 • кърмените бебета са будни по-дълго и през това време опознават света. Хранените с адаптирано мляко проспиват тази възможност
 • кърмачетата проявяват по-малко хранителни алергии, защото „опитват“ чрез кърмата всичко, което мама си хапва
 • акото на хранените с адаприрано мляко бебета мирише като вашето 🙂

Успешно кърмене от мен:

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

бебешкия сън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *