cifri baloni

Моята дъщеря много харесва балони, сигурно всички деца ги харесват. Непрекъснато надуваме нови и нови и никога не са достатъчно. Затова реших да съчетая приятното с полезното.

cifri baloni 4

Написах с перманентен маркер балоните с числа от 1 до 10.

Под всяко число нарисувах съответния брой сърчица. Ако не си падате по сърчица, изберете друга форма:)

Важно е да се поднасят по този начин числата – със цифри и с количество, защото за детето те са много абстрактно понятие. Така то по-лесно осъзнава идеята за брой.

cifri baloni 2

Едно отклонение: Методът на Глен Доман, свързан с числата от 1 до 100, залага на картони с различен брой червени точки. На детето се показва картона и се обявява кое е числото (тоест колко точки има на него). То не брои точките, възприема ги като едно цяло, но мозъкът му различава количеството. Методът е подходящ за деца от 0 до три години и аз го използвах само отчасти при дъщеря ми – за цифрите. Сините картони с точки на снимките са домашните ни материали. Но по-подробно за Глен Доман и цифрите – ето тук.

 

cifri baloni 3

  • Използвам въпросните карти с точки за игрите с балони. Събираме балон и карта с еднакво количество фигури. Ако ви харесва идеята, можете много лесно да ги изработите.
  • Броим балоните, търсейки цифрите във възходящ или низходящ ред. Същевременно, за да е интересно на дъщеря ми, ги хвърляме през „баскетболен кош – ръцете на мама“, завиваме ги под одеяло като „десетте маймунки в леглото“ и всичко друго, което ми хрумне.

Важно е да броите, за да осмисли детето идеята за числата. Бройте всичко, което може да бъде преброено около вас. Столове, чаши, тераси, пейки, коли… Бройте заедно и често, старайте се да се забавлявате, а не да превръщате броенето в самоцел. Не ви трябват скъпи пособия, за да обучавате детето си вкъщи. Само малко време заедно и ентусиазъм.

cifri baloni 5

Защо да го обучавате вкъщи?

  • Защото никой учител няма да подходи с вашето търпение към него.
  • Защото умът трябва да се упражнява и за доброто му развитие важи правилото: колкото по-рано, толкова по-добре.
  • Защото ранното обучение ще даде спокойствие на детето ви на по-късен етап. Ще даде спокойствие и на вас.
  • Защото знанията са най-ценният подарък.

Така че: раз, два три и весели игри от мен,

Мамина Бубина Писина

УЧИМ ЦИФРИТЕ С ПЕЧАТИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *