glen doman chetene

Уча бебето ми да чете – казвам на някого и разговорът замира. Сменям темата, докато си спомням, че и аз в началото бях на мнение, че мъничко прекалявам. Майка ми също мислеше така, макар да е развивала ума ми от бебе.

Защо реших да уча едногодишното си дете да чете? Всъщност, това не е точно „четене“. Това е метод с показване на думи, който развива НАБЛЮДАТЕЛНОСТТА, ПАМЕТТА, ТЪРПЕНИЕТО И РЕЧНИКОВИЯ ЗАПАС на детето и чак след това учи и на четене. Евентуално, ако продължите да занимавате детето и след третата годинка.

Разбрах за Глен Доман късно, Елора беше на година и половина. Неговият метод е за деца от четири месеца до три години и колкото по-рано се започне, толкова по-добре. Заложих на показването на думи или „четенето“. Вместо четене може да показвате цифрите до 100, картинки с факти или да заложите на физическите упражнения. Те всички развиват детския ум, но ви съветвам да изберете едно. Едва ли ще смогнете с всичко, а не е и необходимо.

Оказва се, от раждането до три години е най-подходящата възраст да предложа на детето колкото е възможно знания. Детският ум е като гъба, попива всичко, до което се докосне и възприема ученето като забавление. Каквото посея аз в първите години на живота й, това ще жъне дъщеря ми след време. Ранното развитие не създава гении, създава умни и щастливи деца.

glen doman chetene 2

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА „ЧЕТЕНЕТО“ ПО ДОМАН:

 1. Показват се големи картони (50 на 10 см) с изписани в червено думи – по пет думи девет пъти дневно, в интервал минимум 30 минути.
 2. Детето не трябва да е заето с друго или нещо да го разсейва (да не е гладно, да не му се спи или пелената му да е за смяна).
 3. Показва се думата – например „майка“ – за няколко секунди и ясно се казва на бебето „тук пише майка“.
 4. Започва се с 15 думи (лесни, кратки и познати). Тоест 3 комплекта за начало.
 5. Първите пет дни се въртят тези три комплекта, след това постепенно се увеличават до пет.
 6. Всеки ден се заменя по една дума от всеки, изучаван 5 дни комплект.
 7. От десетия ден се маха по една дума от всеки от петте комплекта.
 8. Не се дават картончетата на детето.
 9. Не се изпитва детето. Ако то пожелае, може да покаже какво знае, но е много вероятно да не пожелае:)

Относно изпитването – стигала съм до отчаяние в желанието си да разбера дали дъщеря ми е научила нещо. Накрая установих, че научава много, макар на моменти да се преструва, че не помни нищо, просто защото не е в настроение за думи. След година и половина четене по Глен Доман препоръчвам горещо този метод на всеки, който желае да развива ума на своето дете. С няколко уточнения:

 • Когато говорим за „четене за бебета“ не приемайте, че детето на 3 години непременно ще може да чете. Моята дъщеря НЕ МОЖЕШЕ да чете на 3 годинки. Познаваше всички букви и разпозванаше голяма част от думите на картончетата. Можеше да задържи вниманието си в урок двайсетина минути. Говореше с изречения и чудесна артикулация.
 • Това е мотод за развитие на ума му посредством показването на думи. Използвайки го, наистина ще развиете ума на детето си и ще забележите разликата. То ще се научи да разпознава доста думи, ще обогати речника си и ще има чудесна памет.
 • Ученето за бебета и малки деца и ученето като процес, който познаваме от училище коренно се различават. Също като храненето, ученето за бебета трябва да е на често и по малко. Трябва да е интересно. И без проверка на резултатите.
 • Повторение и интерес – това са двата ключа към ума на детето. Ако не го правите всеки ден, ако не повтаряте и затвърждавате знанията, те ще бъдат забравени от детето ви. Но ползите няма да бъдат заличени, дори да престанете със заниманията.

Не се безпокойте, че ще измъчите детето си с учене (както заяви една дама в парка). Няма как да затормозите ума му – пет години по-късно мога само да съм благодарна на метода. На шест и половина Елора чете с разбиране, макар и не съвсем гладко. Наскоро прочете самостоятелно първата си книжка. Гордея се, че има богат речник и учи стихчетата след две-три повтаряния.

Ако детето ви приема научаването на нови неща като забавление, никой, дори и най-изнервеният учител в училище трудно ще промени това след години. Методът на Доман е подходящ за всички бебета (повечето методи за ранно развитие са създадени за бебенца с проблеми в развитието и чак по-късно започват да се прилагат за всички деца).

Вижте как вкъщи използвахме метода, съчетавайки го с ходенето на работа. Нямах възможност да изпълня всички изисквания, но това не беше пречка. Не се отказвайте, ако нямате време да покажете девет пъти картончетата. В живота няма идеални ситуации, нали така?

Направих картончета с думи:

Купих големи листове бял картон, първо много дебел, после по-тънък и се спрях на по-тънкия, защото се реже по-лесно. Пишех думите печатно и на ръка, стараех се да се придържам към един и същ начин на изписване. Ако пишете буквите по различен начин, бебето ще се пообърка. (По-късно, когато показвах думи на улицата с различни шрифтове, се налагаше да обяснявам, че това е същата буква, просто има вариации на изписването)

glen doman chetene 4

Първо пишех с червен маркер, но запълването ставаше бавно, а маркера свърши след 10 думи. Купих си плоска четка около 5 мм широка и червена акрилна боя (от магазин за хоби материали). С четката се пише бързо и лесно, боята съхне за минути.

Първо направих пет комплекта и постепенно добавях още. Бях избрала предварително думите, които ще ползвам. По мое мнение не са ви нужни повече от 100 – 150 думи. Ще се връщате към по-старите комплекти за преговор, а и бързо ще надскочите възрастта, в която методът на Глен Доман може да се използва.

Започнах да показвам комплектите.

Дъщеря ми много хареса новото ни занимание. Тя нямаше търпение да вадя нови думи от шкафа и беше много развълнувана, когато го правех. Ето какво не беше по метода:

 • Показвах думите между 3 и 5 пъти на ден, понякога даже само веднъж на ден. Препоръчва се да ги показва винаги един и същ човек. Това го изпълнявах.
 • Позволявах да се разгледат картончетата, макар да ги прибирах след това. Сочех с показалеца й буквите, дори и с показалеца на крака й:)
 • За да задържа вниманието й върху думите, назовавах думата, а след това и последователно буквите една по една. Случваше се и да назовавам друга дума , която започва с конкретната буква. Пример: „майка“ М като мечка, А като аз, Й като Йори, К като кола, А като ананас; В резултат се оказа, че след половин година дъщеря ми беше научила буквите.
 • Играехме игри с по три или повече думи, в които спелувах думата и я молех да ми я подаде. По-късно въведохме „магазин“, където тя ми продаваше думи.
 • Слагах думите на пода като пътечка, назовавайки ги, и тя подскачаше по тях.
 • Изписвах думите на екрана на компютъра.
 • Закачах названията на мебели и вещи върху тях и от време на време й обръщах внимание върху надписа.
glen doman chetene 5
glen doman chetene 6
 • Тя (с моя помощ) показваше думите на някоя играчка.
 • Не съм използвала друг цвят, освен червен. След време се препоръчва той да се замени с черен, но аз просто пишех думи с различни цветове в една тетрадка и от време на време подпитвах къде какво пише. Нямахме проблем с възприемането им, затова не съм инвестирала и в черна боя:)
glen doman chetene 3

Постепенно преминахме на малки картончета (8/5,5 см). Дублирах думите на големи и на малки картони, а дъщеря ми намираше еднаквите.

glen doman chetene 7
glen doman chetene 8

Показвах картончета с думи докъм третата година, но не правех нови. На две и половина годинки ми стана много трудно да задържа вниманието на Елора с тези игри.

Започнах да правя срички върху квадратни картончета, където добавих и звуците „йо/ьо“ но след седмица съобразих, че съществуват кубчетата на Зайцев. Опитах с тях, но бързо осъзнах, че този метод не беше необходим за дете, обучавано по Доман. Преминахме към четене на отделни думи от приказки, после на словосъчетания, после на цели редове.

Елора казваше думите буква по буква, а не сричайки. Постепенно започна да слива звуците в срички, явно щом задобря в четенето. Ако детето ви посещава държавно училище, учителката ще изисква от него да сричкува. Оказа се, че детето с лекота минава към сричане, щом е готово.

Надявам се, че съм била полезна с нашия опит в четенето по Глен Доман. Най-долу има статии за практическото използване на метода, в тях има филмче с моменти от показването на думи и други моменти от нашето обучение по четене.

Понеже често ме молят да обясня как се започва показването на картончетата ден по ден, ето:

 1. Правите 3 комплекта по 5 думи, тоест 15 думи. Показвате ги един след друг през минимум 30 минути до 9 пъти на ден. Например: показвате първия комплект с 5 думи, след час например втория, след още час-два третия, после пак първия…
  Не се притеснявайте, ако нямате възможност да покажете 9 пъти думите. И два пъти да можете само, покажете ги.
 2. На четвъртия ден добавяте още един комплект с 5 думи и продължавате да редувате комплектите.
 3. На петия ден добавяте пети комплект.
 4. Въртите петте комплекта до десетия ден, когато махате по една дума от всеки от петте комплекта и слагате нова  дума.
 5. На единадесетия ден пак махате по една дума и слагате нова.
 6. Така продължавате всеки ден. Но от време на време, например след 4 седмици, не слагате чисто нови думи, а завъртате вече извадени. Така преговаряте.
  Не ви трябват повече от 100-150 думи според мен. Дори да объркате нещо, не се притеснявайте. Реда на показване не е чак толкова важен, моят опит го доказва. Ще се обърквате, може да забравите кой комплект сте показали последно. Не се косете, важното е да се забавлявате с детето!

Първите 5 комплекта думи, които аз избрах са:

 1. майка, татко, името на детето, баба, дядо
 2. бебе, лампа, топка, котка, куче
 3. кола, кон, овца, гълъб, крава
 4. ръка, чело, китка, пръсти, стъпало
 5. крак, устни, ухо, зъби, уста
glen doman chetene 1

Мили родители, не се страхувайте да показвате нови неща на детето си, дори да нямате материалите, които изисква метода. Импровизирайте! Когато търсех информация за Глен Доман, попаднах на видеа от други държави, където родителите бяха писали върху какъвто картон им е под ръка (с най-различни размери); бяха писали с различен цвят химикал (и драскали, за да удебелят думите); бяха писали с доста неравни букви, но пък бяха занимавали децата си.

А аз първо разглеждах за шаблони за букви, докато не си дадох сметка колко време ще ми отнема писането с шаблон. После избирах картон, все едно избирам тапети… Нека не се отказваме заради малките пречки, нека не се страхуваме да опитваме нещо ново – та нали на това искаме да научим децата си?

Вълшебни думи от мен:

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

доман комплект по поръчка
цифрите по Доман
четене по Доман на практика
хармонично развитие Глен Доман
Доман в предучилищна и училище

14 thoughts on “УЧА БЕБЕТО МИ ДА ЧЕТЕ ИЛИ МЕТОДЪТ НА ГЛЕН ДОМАН

 1. Бихте ли ми казали,дали в едно показване на картите,се показват всичките 25 думи?

 2. Здравейте! Във всяко показване има 1 група от 5 думи. Детето може да иска още думи, но е по-добре да почака до следващото показване.

 3. Благодаря ви. Невероятна сте .Успех нататък.
  Бъдете здрави.

 4. Благодаря много за милите думи! Всичко най и на вас!

 5. Здравейте,
  Късно научих за метод и попаднах на тази страница, но много ме заинтригувахте. Реших да опитам със сина ми, въпреки че след 2 месеца ще стане на три. Започвах да му показвам думи и наистина установявам, че някои от тях запомня бързо(особено тези които са с по-интрeсни букви, например жаба, заради Ж).
  Искам да ви попитам обаче как точно се въртят думите, по колко показвате, всеки ден ли отпада една и се заменя с нова, преговаряте ли старите думи и т.н. аз показвам максимум по 5 думи, защото като по-голям сина ми бързо се разсейва и не остава време за други. Пътвият комплект от 15 думи кога го заменихте и връщате ли се към него отново?
  Ще се радвам да установим и личен контакт с Вас.
  Чудесен блог. Поздравления.
  Очаквам с нетърпение отговора Ви.

 6. Здравейте, за пореден път се извинявам, че виждам коментар със закъснение. Можете да се свържете с мен чрез лично съобщение на фейсбук страницата на Мое умно бебе, там виждам веднага.
  Първите 3 дни се въртят само 3 комплекта, после комплектите стават 5 и всеки ден пет от най-отдавна показваните думи се заменят с нова. Но, опитът ми показа, че правилата зависят от вас. Новите думи се слагат, за да е интересно на детето. Ние от време на време преговаряхме старите, защото се забравят. Имайте предвид, че е вероятно детето ви да забрави всички думи, но това не е лошо – то не се учи да чете, а тренира ума си. Днес дъщеря ми чете, но не помни онези думи, които съм показвала. Аз показвах и буквите на всяка дума и това се оказа добро решение. Препоръчвам ви го горещо. Скоро ще опиша всичките ни стъпки след Глен Доман.
  Благодаря за милите думи! Не се стеснявайте да се свържете с мен, ако имате въпроси! Насреща съм, макар и малко разсеяна:)

 7. Здравейте, моят син е на 1 год и много ме заинтригува статията и най-вече личният ви опит. Мислите ли че е добра идея да оцветя буквите в син цвят съгласни и червен цвят гласни. Така както ги представят на децата в първи клас или ще е объркващо за толкова малко дете ?

 8. Здравейте, Дори:) Моят опит показва, че децата възприемат написани по всякакъв начин табели – дори написани на ръка с химикалка. Не мисля обаче, че на тази възраст детето ще успее да осмисли разликата между гласни и съгласни. Този метод ще научи детето ви на наблюдателност и концентрация, на по-добра артикулация, на повече думи, евентуално и на буквите. То ще запомни отделни думички, а ако продължите да се занимавате, постепенно ще преминете към същинското четене. Доколкото съм запозната, в метода на Монтесори се изписват в червено и синьо, не съм сигурна… Все-пак, това ще е излишно старание, според мен. Ако обаче вие смятате, че така е по-добре, направете го. Вярвайте си:) И весели занимания!

 9. Привет, чета книгата за метода в момента, но моят слдур е малък още и не е словесен, доколко разумно е да започна сега – 3++месеца?
  Бързам, защото подозирам, че скоро ще трябва да се върна на работа, а държа да осигуря любов към четенето.

 10. Освен това, знаете ли, дали има форум или платформа в която родители практикуващи метода общуват на български?

 11. Здравейте! Всъщност, на 3 месеца бебчето ви е в чудесна възраст за метода на Доман. Който и да изберете от него – четене, факти, физическо развитие – ще му бъде безкрайно полезен. Но съм подчертала и в статията, че четенето по Доман учи на търпение, внимание, наблюдателност, развива паметта, но е твърде вероятно да не научи детето на четене. Още по-малко на любов към четенето. За любовта към четенето ще трябва непрестанно „поливане на стръкчето“, чак до училището и по-натам:)

 12. Единствените майки, които занимават децата си по тази система съм „срещала“, макар и виртуално именно в моя блог. Доколкото знам, физическите упражнения се прилагат от семействата на дечица с проблеми в развитието, май и четенето по Доман прилагат, но не знам да има форум специално по тази тема.

 13. Здравейте! Първо искам да Ви благодаря за вдъхновението! Ние сме на 10 месеца и два дни след, като се запознах с материалите Ви, вече сме стартирали )))!
  Бих искала ви попитам, относно общия брой на думите. Тези 150 думи,когато преминем през тях в края на месеца, ги завъртаме от начало, по начина който сте описали за преговор или пишем всеки месец нови – 150 думи? Трвбва да се спрем на един метод , не е удачно да се смесват – дали съм разбрала правилно?
  Благодаря Ви сърдечно! Опитах да потърся повече информация за метода,но попаднах единствено на една статия,която не уся да отговори на въпросите ми.

 14. Здравейте, Десислава! Благодаря за милите думи:) Няма нужда да пишете нови думи, в началото дори с 50 думи бихте могли да започнете. Думите се повтарят, преговарят се. Ние сме ползвали стотина картончета и не сме имали нужда от още. Стях след това могат да се играят и различни игри (скоро ще пиша за тах), така че ползването им се разнообразява.
  Отновно препоръката ми да ползвате само един от методите – тя е, защото знам колко ограничено е времето на родителя, а и всеки един от методите развива концентрация, наблюдателност, реч – все едни и същи неща. За да ползвате няколко различни метода, ще ви трябват още карти, което е или изразходвано време за изработката им, или пари. Иначе каквото желаете и усещате, това трябва да правите. Заниманието с вашето дете може само да ви донесе ползи – и на двама ви. Наслаждавайте се, играйте с детето с тези карти.
  П.П Физическите упражнения на Доман са чудесно съчетание с който и да е вариант на картите, защото те развиват и моториката.
  Желая ви весели игри!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *