risuvane po snqg

Когато пързалките са затрупани със сняг, а люлките са замръзнали, как да се забавляваме навън? Един ден снежен човек и шейна, втори ден снежен човек и шейна, трети ден…

Защо не порисуваме?

risunki snqg 2

Направих тези боички за първи път, когато дъщеря ми беше на година и половина. Всеки ден драскахме по снега половин – един час. На другия ден, дори и да не носехме пак боички, разглеждахме драсканиците от предишните дни. Оттогава ги правя всяка година. И приятелчета на Елора им се радват, ако излезем заедно в снежен ден. Но най-много се зарадвах, когато видях, че някой непознат беше рисувал с такива боички, и то в нашия парк.

бои за сняг

Трябва ви само:

  • боя – най-добре става с боя за яйца, аз вече си я пазя от Великден
  • вода
  • шишенца с тесен отвор

Ако боядисвате вкъщи косата си и в комплекта има дозатор, запазете го. Опаковки от препарат за съдове или шампоан също ще свършат работа, макар отворът да е по-широк.

За оцветител ползвам боя за храна или яйца, като добавям съвсем мъничко във водата. Вече избягвам жълтия и червения цвят, защото напомнят за телесни течности и за останалите хора няма да е приятна асоциация, когато се натъкнат на „картините“ ни:)

По Великден не изхвърлям боите, а ги пресипвам в запазените бутилчици.

ИГРА 1

Когато Елора беше по-мъничка, аз опитвах да рисувам, а тя доукрасяваше или просто драскаше по снега, но се забавлявахме чудесно. След време открихме, че с тези боички може да се оцветява сняг – например снежни човеци, дори да не сте ги направили вие. Да, боята се разтича, но пак си е триизмерно оцветяване.

бои за сняг

ИГРА 2

ДОБАВКА ОТ 2022г: Ако съчетаете боите с формички като за сладки, играта става зимна сладкарница. Само внимавайте детето да не си хапне от някоя „сиропирана“ формичка. Просто вземете формичките за пясък, когато излизате. Ние имаме формички като за сладолед, купувани от морето. Чудесни са за целта.

бои за сняг

Все-пак имайте едно наум боята да не попадне върху светли дрехи, защото тя доста цапа, колкото и разредена да е. Не водете детето да играе с бои, пременено в най-новите си дрехи. Обърнете му внимание да не си залива ботушите. Аз винаги съм поставяла условие – боите се ползват, ако Елора внимава и ако след отваряне дава капачицата, за да не я загубим.

ИГРА 3

Играем и на криене на предмети в снега – жалко, че съм загубила снимките от предишни години. Нося дребни фигурки, които заравям в снега и около тях оцветявам с боичките, докато детето жуми. После Елора ги търси.

Бихте могли да рисувате следи/стрелки в снега, които да насочват детето към скритата фигурка. Ако детето знае, че са точен брой, например три или четири, то ще търси, докато ги намери и така ще упражните броенето.

Не крийте твърде много фигурки, защото търпението на децата си има тесни граници. Тази игра обаче не е омръзнала на дъщеря ми, макар вече да е третокласничка. Вчера пак ме подсети да извадя боичките от шкафа, защото вече има сняг.

Опитайте тези три весели игри със снега! Трябват ви само топли дрехи и шишенце с боя!

Цветна зима от мен:

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

игри с боя за яйца

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *