ciftite po glen doman

Глен Доман е създал метод за ранно развитие за деца от 0 до 3 години, който бил предназначен за бебенца с проблеми в развитието. В един момент станало ясно, че децата, които били занимавани по този метод, знаели и постигали повече от деца, които нямали проблеми с развитието. Така мотодът започнал да се използва за всички деца. С него могат да бъдат представени четене, математика и факти от всякакви области.

Методът представя числата до 100, изобразени под формата на червени точки върху квадратни бели картони. Умът на бебето възприема количеството точки на листа, а не преброява точките една по една. Ето в общи линии как се процедира:

  1. Показват се големи картони с червени точки – по пет картона девет пъти дневно, в интервал минимум 30 минути.

  2. Детето не трябва да е заето с друго или нещо да го разсейва (да не е гладно, да не му се спи или пелената му да е за смяна).

  3. Показва се картон – например с пет точки – за няколко секунди и ясно се казва на бебето „тук има 5 точки“ или само „пет“.

ciftite po glen doman2

Ето ги нашите картончета. Аз имах подръка син картон и направих само цифрите, защото нямах чак толкова много време с дъщеря ми, за да показвам и числата до 100. Вече се бях върнала на работа, а се занимавахме и с четене. Когато започнахме, дъщеря ми беше на 18 месеца.

Не съм се придържала сляпо към метода, адаптирах го към нашето ежедневие. Тези картончета са по-малки (15/15 см), а се препоръчваха доста по-големи. От едната страна са точките, от другата реших да напиша съответната цифра. Точките не са подредени, както съм ги направила аз, а са разхвърляни по листа.

ciftite po glen doman3

Впоследствие на нашите картончета добавих и слой прозрачно лепило, примесено с брокат и минах с него цифрите. Така те станаха грапави и привлекателни за проследяване с пръстче. Съчетах Глен Доман и Монтесори в едно – станаха „опесъчени“ цифри:) Ако ги изработвате и желаете да са грапави, просто добавете брокат към акрилната боя.

ciftite po glen doman1

Тези карти, освен да бъдат показвани, могат да бъдат ползвани по много начини:

  • дъщеря ми подрежда върху точките лего-тухлички или помпони
  • редим ги във възходящ и низходящ ред като пътечка и тя подскача по тях
  • учим значението на „повече“ и „по-малко“, използвайки две или три картончета
  • показваме карта и същия брой пръстчета

Цифрите са доста абстрактно понятие за децата и те имат нужда да свържат количество със знак, за да могат да ги осъзнаят. Бавно и постепенно, на игра, дъщеря ми започва да разбира процеса на броене. Картите се оказаха и доста издържливи, ползваме ги над година и само малко са се поизмачкали. Така че онзи половин час, който ми отне изработката им, определено си заслужаваше.

Вижте как продължихме да се занимаваме след като Елора навърши три годинки, както и видео от игрите ни по метода на Доман.

Забавно броене от мен:

Мамина Бубина Писина

БЕЗПЛАТНИ УРОЦИ ПО ЧУЖД ЕЗИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.