geometrichen pazel

Тази домашна играчка като че ли задържа най-дълго вниманието на дъщеря ми. Направих я, когато беше на около две години, сега наближаваме три и пъзелът е все-още харесвано занимание.

За направата му ви трябват:

 • разноцветни парчета филц (от магазините за хоби материали или магазини за художници)
 • дебел картон (аз ползвам картонени опаковки)
 • велкро
 • контурна боя или перманентен маркер
 • пистолет за горещ силикон

geometrichen pazel 4

Ако нямате филц, направете и геометриччните фигури от картон, просто и върху тях залепете велкро, за да се задържат по-лесно. Оцветете ги или облепете със цветна хартия. Разбира се, ако детето ви има навика да дъвче играчки, по-добре не му давайте картонени фигури все-още и внимавайте с филцовите.

geometrichen pazel 3

Нашият пъзел до вчера беше без велкро. Все се канех да сложа – знаете как става. Едва когато направих няколко снимки, се позасрамих от вечното отлагане и залепих велкро, та да не се разместват толкова лесно парчетата. Ето тук влиза в действие пистолетът за горещ силикон.

geometrichen pazel 1

Съхраняваме геометричните форми в торбичка за сандвичи. След игра винаги дъщеря ми (с малка помощ от мен) прибира формите и слага пъзела „на мястото му“.

geometrichen pazel 2

С фигурите могат да се правят и сухи апликации, особено ако имате повечко фигури. Съветвам ви да не правите чак толкова голям пъзел, колкото сътворих аз. Досега търпението на дъщеря ми не е било достатъчно, за да го подреди целия. По-добре изрежете повече еднакви фигури, за да имате за апликации.

geometrichen pazel 5

Пъзелът е още една домашна играчка, която развива детския ум, а стойността му е малка. С него освен да се забавлява и да твори, детето може да научи имената на различните геометрични форми. Просто трябва да му ги съобщите. Леснен за прибиране и осигуряващ приятно прекарано време заедно вкъщи!

Проверено многократно от дъщеря ми и мен:

Мамина Бубина Писина

2 thoughts on “ГЕОМЕТРИЧЕН ПЪЗЕЛ ОТ ФИЛЦ

 1. Здравейте,

  много ми допадна идеята за този пъзел.
  От къде взехте велкро лепенките?

 2. Здравейте, извинявам се за късния отговор, май нямам навици да проверявам коментарите. Велкро лепенките са от магазин за шивашки материали, продават се на метър. Ползвам само грапавата част, филцът е достатъчно рошав и се захваща. Можете да ползвате и велкро лепенки от железарии, но те са доста по-скъпи и са конкретна бройка в кутия. Овен това се намират по-трудно. Аз лепих велкрото с горещ силикон, но се отлепва, така че по-добре изберете здраво лепило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *