8 izpitani praktiki za zdrave

Четивото не е подходящо за баби и хора със слаби нерви:)

ОБНОВЕНА СТАТИЯ май 2021

Няма майка, която да не иска детето й да е здраво. Здравето е най-голямото богатство. Споделям моят опит, но подчертавам че всяко дете е различно. По-голямата устойчивост към настинки е резултат и от начин на живот.

Моята дъщеря скоро стана на осем години и имам късмета до момента не е боледувала сериозно. Със съпруга ми влачим вкъщи разни бацили, кихаме и кашляме. Тя също си носеше бацили от кръжоците преди Ковид кризата. След това кихащите и кашлящите деца се изпокриха по домовете си. Тук е времето да подчертая, че Елора не е посещавала ясла и детска градина, и това също е причина да боледува по-малко. През първите ѝ три години съм купувала имуностумуланти, а напоследък залагам на природните, които си приготвяме сами. Според мен за здравето на мъниците помагат няколко наистина важни за имунитета неща:

1. КЪРМЕНО БЕБЕ Е

Кърмих Елора до 14-тия месец, когато тя сама се отби. Познавам майки, които са кърмили в пъти повече и не го споделям като подвиг, а като полза. Кърмата предава на бебето имунитета на майката, а след шестия месец хранителните вещества в нея му помагат да изгради собствен имунитет.

2. НЯМА НЕПОНОСИМОСТ КЪМ КОНСИСТЕНЦИИ

8 izpitani praktiki za zdrave 4

Непоносимостта към консистенции е една от причините децата (и възрастните) да отказват да консумират някои храни. Доверих се на метода „Захранване, водено от бебето“, с който децата опознават храната и пропускат да се сдобият с непоносимост към консистенции. Дъщеря ми харесва плодовете и зеленчуците, и се храни разнообразно. Щастлива съм, че оттогава ЗВБ стана още по-харесван метод за захранване на бебчета.

3. РАЗХОДКИ ВСЕКИ ДЕН, НЕЗАВИСИМО ОТ ВРЕМЕТО

8 izpitani praktiki za zdrave 2

Няма неподходящо време, има неподходящо облекло. Дните, в които сме се задържали вкъщи поради опасни ветрове се броят на пръстите на едната ми ръка.

За съжаление непрекъснато попадам на пренавлечени деца. Деца, които не излизат, ако „подухва“. Деца, които цяла зима си стоят у дома.

4. КАЛЯВАНЕ

8 izpitani praktiki za zdrave 6

Бабите на дъщеря ми хем се редват, че внучката им е здрава, хем се шокират, като видят как тича гола. Поне час – два на ден през зимата и почти през целия ден през останалите сезони дъщеря ми остава вкъщи без дрехи. Дори след баня, с мокра коса и без да се оплаква, че й е студено. Температурата вкъщи е зиме 19-22 градуса. Започнах с въздушните бани около петия й месец, първо за пет-десет минути и постепенно увеличавах времето. В момента няма проблем дори при отворен прозорец през зимата. Разбира се, никога не съм я оставяла необлечена, ако й е студено или тя не желае.

5. ОБЛИЧАМЕ СЕ ПО-ЛЕКО ЗА РАЗХОДКИ

8 izpitani praktiki za zdrave 5

Докъм четвъртия месец все-още важеше правилото „една дреха повече от тези на мама“, след това забелязах, че вече не се налагаше да я обличам по-топло от себе си. Спрях да й слагам шапка при първия вятър. Никога не съм увивала шал пред лицето й, нито съм внимавала дали е й гол кръста. Разбира се, в по-хладно време обличаме боди, а в снежните дни ескимос.

Тази снимка е направена при първия сняг в София през 2014-та, късно вечерта. Чакахме да завали, за да поиграем:)

6. ЧАЙ ПРОТИВ ГРИП И НАСТИНКА (сега смениха името му, но съдържанието е същото)

8 izpitani praktiki za zdrave 1

Има няколко български фирми, които произвеждат такъв. През зимата дъщеря ми пие чай почти всеки ден, дори по два-три пъти на ден, ако около нея има настинали хора. Подсладен с истински мед или без подсладител в шишето й за вода през нощта. Тя няма хранителни алергии и можех да й го давам от доста ранна възраст, макар че педиатър няма да рискува ви го препоръча. Прецених, че едва ли ехинацеята е по-опасна от антибиотици.

7. ВИТАМИН D

Или познатия Вигантол (витамин D3), който изписват на бебетата. По една капка на два-четири дни, понеже децата ни почти не се огряват от слънце. Ако използвате слънцезащитен фактор, детето ви не приема Витамин D със слънчевите лъчи, а този витамин е фактор за здравето. Използваме го и аз, и съпругът ми.

(Консултирайте се с педиатъра на детето си за дозата, в която да се приема)

8. СМУЧЕНЕ НА ПАЛЕЦА

8 izpitani praktiki za zdrave 3

Не познавам човек, който да приема спокойно смученето на палеца, но този навик носи ползи. Научих дъщеря ми да си смуче пръстчето още като пеленаче, по препоръка в една щатска книга за отглеждане на бебета. Така детето се научава да заспива само, ако се събуди. Освен, че е безценен начин детето да се самоуспокоява, смученето на палеца е един вид имунизация. Ръчичките пипат всичко, няма как да контролирате абсолютната им чистота. За най-възмутените от избора ми ще добавя: за мен по-важно е детето ми да умее да се успокоява само и да е по-здраво, отколкото дали няма евентуално да се наложи след време да носи шина на зъбките.

П.П. След като престана да си лапа пръстчето, мога да потвърдя, че този навик не повлия на захапката, положението на зъбките, нито на формата на палеца на дъщеря ми.

Надявам се методите, които използвам, да бъдат полезни за здравето в повече семейства. Не бих си позволила да поучавам никого. Всеки родител прави най-доброто според възгледите си за здравето на своите деца. Аз имам късмет дъщеря ми да няма алергии и да има при кого да остане, докато съм на работа. Така мога да контролирам как е облечена и колко време прекарва на открито.

През есента и зимата на площадките около сградата, където живеем, почти липсват деца. Излизат, ако навън грее слънце. Ако не вали. Ако не духа вятър. Ако не е твърде студено.

Бих казала – това са условия, които може да осигури само някоя стая. Но стаите осигуряват също така обездвижване и изнежване.

Проверено и препоръчано от мен:

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

бебешкия сън