чужд език у дома

Факт е, че децата учат най-лесно до третата година от раждането си. През този период те изграждат моделите на речта, копират произнасянето на думите. Ако през това време около детето се е говорило само на диалект, вероятно е то ще произнася думите по същия начин. Затова е много важно каква реч чуват ежедневно децата ни през първите им години.

Дотук добре – ще се постараем да ползваме книжовен език пред детето и то ще усвои книжовните норми на родния си език. Напоследък осъзнавам изключителната важност на диалектните форми на езика, но това е една друга, наистина дълга тема. В същото време ми се иска дъщеря ми да има достъп до световната литература и музика, да разбира смисъла на любими чуждоезични песни и да не й се налага да чака дълго-дълго да бъдат преведени книгите, които ще иска да прочете. Тоест, чуждите езици също са важни.

Знаете, че децата, в чиито семейства се говори на повече от един език, по правило проговарят по-късно, но проговарят всеки един от езиците. В моето семейство разговаряме на български, така че трябваше да намеря друг начин детето ми да започне да усвоява още един език.

Елора беше на година и половина, когато започнах да й пускам конкретни филмчета на английски език, по един час всеки ден. Преди това тя не е била отглеждана с телевизор, а и след това дълго време вкъщи се ограничавахме само с този един час. Разбира се, когато гостува при бабите си, нещата са различни и аз все-още не успявам да ги убедя, че непрестанно работещия телевизор нанася вреди, а не ползи.

Исках дъщеря ми да започне с усвояването на втори език. Нямах време да я водя на английски за бебета например, не че отричам посещението на кръжоци. Но тогава реших, че засега ще си спестя тези средства. Вместо това, около час дневно Елора гледаше конкретни програми на английски език.

Ако и вие търсите начин да помогнете на детето си в ученето на още един език, показването на чуждоезични филмчета е добро решение, с уговорката внимателно да ги подберете и детето ви да е проговорило. Най-добре да е навършило или да наближава две годинки!

КОИ ФИЛМЧЕТА ПРЕПОРЪЧВАМ:

ПРАСЕНЦЕТО ПЕПА

https://www.youtube.com/user/theofficialpeppa

Пепа Пиг (Peppa pig) можете да открите в Youtube. Сериите са кратки, с приятна, двуизмерна анимация, а детето ви освен думички и фрази ще се забавлява с веселите истории за прасенцето. Много лесно децата започват да разбират, а с времето и да използват думичките. Дори аз, присъствайки в стаята, научих доста:) Пеппа Пиг можете да гледате и на други езици.

СУПЕР СИМПЪЛ СОНГС

https://www.youtube.com/user/SuperSimpleSongs

Super simple songs (много опростени песнички, бел. моя), за разлика от хилядите други образователни канали на английски, са с изчистена визия, чудесни мелодии и хитроумно измислени сюжети. С тях детето отново бързо ще започне да разбира смисъла на песничките, а и е хубаво да можете да редувате филмчетата, за да не омръзват. Този почти изцяло музикален канал ни е много любим вкъщи.

ПОКОЙО НА АНГЛИЙСКИ

https://www.youtube.com/user/POCOYOUSA

Pocoyo отново може да бъде открит в Youtube, има го и на други езици. Това филмче ми го прати неволно на линк момченцето на една дама, която не познавам лично:) Много сладко филмче, пак с изчистена, красива картина и приятни сюжети. Тук говори най-вече дикторът, а главният герой е момченце. Ако вашето дете е момченце и то не харесва Пепа пиг, тогава може би Покойо ще му допадне. Елора много го харесва.

След година дъщеря ми все по-често започна да ме изненадва с думи и реплики на правилен английски език. Използваше ги намясто в ежедневието ни, а част от тях (предмети, същества, цветове) беше способна да ми преведе на български. Думи като „моля“ например й бяха трудни за превод. За такива ми обясняваше кога се използват.

Четири години по-късно Елора знае много думи, фрази и песнички на английски език, без да е имала друго обучение, освен един час на ден филмчета. Тя имитира чутия акцент и ако чуе непозната дума, пита за значението й. Разбира се, има фрази, които не е чула добре и се налага да я поправяме. Но е изумително да станеш свидетел как дете овладява втори език самостоятелно, макар и на елементарно ниво.

Като българка и човек, обичащ искрено родината си, вкъщи тачим българския език. Развиваме речниковия запас на детето си и се стремим да научим Елора умело да го използва. За нас е важно да не оставяме детето си със знания само на чужд език. Най-лесното претопяване на една нация е чрез езика й.

Толкова често виждам деца, които имат знания на английски, но не и на български. Които ползват английски думички, без да умеят да ги изговарят на родния си език. Затова ви моля, нека децата ни първо проговорят родния си език и едва тогава да въвеждаме още един, ако в семействата ни се говори само на български.

Това са методите, с които дъщеря ми прави първите си стъпки в английския език. Един час на ден полезна анимация. Предпочитам да не й позволявам да гледа повече от този час на ден, защото съм забелязала, че става по-нервна след това.

Едно напомняне: Не бъдете нетърпеливи, не препитвайте детето си, за да разберете какво е научило. Когато поиска, то само ще сподели с вас и получените неусетно знания ще ви изненадат!

Изпитано от дъщеря ми и мен:

Евел Инара

видеоуроци английски