мартеници от детски рисунки

Става ми неприятно да гледам мръсни полиестерни мартеници, които висят по дърветата от години. Досега у дома изработвахме нашите от вълна, а тази година ми хрумна да опитаме и от хартия. Времето стигна само за един модел:

Мартеница-гривна от детска рисунка

Нужно ви е:

  • рисунка в червено и бяло, формат А4 (за детска гривна, ще ви трябва лист и половина за по-голям размер)
  • доза търпение
мартеници от детски рисунки

Моята двегодишна дъщеря сътвори тази с печат от ролка от хартия. Толкова беше нейната помощ. След това аз разграфих листа на парченца големи 3/12 сантиметра.

Тази гривна е сложна за изработка за децата под 5-6 години според мен. А за да имат стимул за работа, на децата трябва да им е лесно. Ето защо, ако детето ви е по-малко, я изплетете сами и измислете с какво друго да помогне детето – например с изрязване или само с подаване на листчетата, освен самото рисуване.

мартеници от детски рисунки

Нарязах парченцата. (По-голямо дете сигурно би се забавлявало да го направи само:)

мартеници от детски рисунки

И започнах плетенето на самата гривна…

Първият опит е по-труден, докато схванете идеята. Моята дъщеря още не е навършила три години, затова аз плетох гривни, а тя само рисуваше.

мартеници от детски рисунки

Когато добавяте ново листче (фиг. 5), позиционирайте го грубо в средата. Нека в образувалото се „ухо“ с лекота да може да се пъхне следващото листче.

Закрепете временно първите две листчета с тиксо (фиг. 9).

мартеници от детски рисунки

След като добавите трето листче, подгънатите краища ще влизат в „джоб“, който се е оформил при прегъването (фиг. 12 и 15).

мартеници от детски рисунки

Сплетете всички листчета. Последното листче влиза в джобчето, образувано от първите. Ако гривната е по-широка, махнете едно-две листчета. Добавете листчета, ако е тясна.

Това е! Готови сте с мартеницата-гривна!

Според мен доста майки и баби ще бъдат горди да носят рисунките на децата или внучетата си като гривни. Гривните могат да са и чудесен, ръчно изработен подарък и за осми март:)

Хайде, приятно рисуване с пожелание за здраве от мен:

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО: