ukazaniq

Бебетата не идват с етикети, за жалост. Ето 6 правила, повечето жизненоважни, които ще улеснят новите майки и татковци. Жизненоважни са, защото от тях зависи здравето и развитието, тоест бъдещето на всяко бебче.

  • Не разтърсвайте бебето!

bebe v kola

При насилствено раздрусване на бебето в главата му могат да бъдат прекъснати кръвоносни съдове и нерви и да се стигне до сериозни последици. Най-голям риск за синдрома на раздрусаното бебе има за децата до 1 година. Най-честата причина е гневът на родителите към плачещото бебе. Игрите като подрусване на коляно или рязко повдигане на бебето не причиняват синдрома.

  • Не къпете с измиващи средства или/и гъба преди поне третия месец!

къпане на бебе

Бебешката кожа е суха и е препоръчително за измиването й да не употребява друго, освен вода. Кожата на бебето не се търка, не се използват гъби за баня. При нужда, във водата могат да бъдат добавени специални овлажняващи емулсии, които не се изплакват. Подробно за нашия домашен опит с къпането на бебе прочетете ТУК.

  • Задължително отговаряйте на гукането!

отговаряй на гукането

След първия-втория си месец бебето започва да издава звуци, подобни на гукане. Така то опитва да комуникира, но ако не отговаряте на звуците, които бебето издава, то бързо ще спре опитите си да си „поговорите“. Затова, не пропускайте да реагирате на тези опити и след няколко месеца ще чуете първата му думичка!

  • Не пюрирайте храната за бебето!

захранване, водено от бебето

Пюрирането на бебешката храна е приумица на съвремието, която нанася доста вреди. Непоносимостта към консистенции, отвикването да се сдъвква всяка хапка, скоростното хранене са все последици от пюрирането на бебешката храна. За повече информация вижте захранване, водено от бебето.

  • Не избирайте адаптирано мляко, ако майката може да кърми!

кърмата срещу адаптираното мляко

Често младите майки не знаят, че имат кърма още по време на бременността си. Повечето от тях, водени от притеснение бебето да не остане гладно, продължават традицията на родилните домове, където на новородените се предлага адаптирано мляко. Разгледайте сравнението в съдържанието на кърмата и адаптираното мляко и преценете сами кое е по-добро за детето ви.

  • Останете си вкъщи поне до първата годинка на бебето!

По последни проучвания, бебетата в интернатите изостават в развитието си не защото не се полагат достатъчно грижи за тях, а защото хората покрай тях непрекъснато се сменят. Дори родителите им да ги посещават всеки ден, тези 2-3 часа, прекарани с мама или татко не са достатъчни. През първата си година децата се учат да комуникират и ако липсва един конкретен възрастен, който да полага грижи за тях през цялото време, децата пропускат тази способност. Те спират опитите си да контактуват и с възрастните, и с другите деца в интерната.

КРАТКО И ЯСНО ЗА МЕТОДИТЕ ЗА РАННО РАЗВИТИЕ