глинени лица

Вдъхновени от язовите дървета на Джордж Р.Р. Мартин, ето ги нашите пластелинови лица. Апликациите правим от домашен пластилин, който лепим върху стволовете на дърветата. Това е чудесно забавление по време на разходка сред природата.

глинени лица

Тези на снимките са направени с домашен пластилин от:

  1. 4 чаши брашно
  2. 1,5 чаши сол
  3. 1 чаша вода с оцветител (например за храна или яйца)/ или добавете какао, куркума, сок от червено цвекло…
  4. 2 лъжици олио или зехтин (не е задължително)

Сместа просто се измесва за около 5 минути. Ако е необходимо, се добавя още брашно. Има година и повече трайност, ако се съхранява в хладилник.

Обърнете внимание, че посоченото количество съставки е за голямо количество пластилин и при това в един цвят. Разделете ги на дози, ако искате да направите повече цветове или по-малко като грамаж.

глинени лица

Важно е, когато приготвяте пластилина или го вадите от хладилника, да проверите дали не е твърде лепкав, защото после се отпуска и следва голямо омазване, когато децата започнат да играят с него. Миналата есен стана точно така – занесох пластилин в бурканче от хладилника и се оказа, че е станал много течен. Хубавото е, че се чисти лесно, дори от дрехите – просто оставете да изсъхне и изчеткайте.

КАК ДА НАПРАВИМ ЛИЦЕ:

Разпределяме пластилина върху ствола на някое дърво. Натискаме, за да залепне. Ако детето помоли – помагаме. Ние с дъщеря ми правим по две – едното лице аз, второто тя. Тези дни, на разходка с приятелско семейство, другото детенце предпочете да направи очите и устата от пластилин. Така че, оставете на децата да решават.

глинени лица

По-добре само показвайте или им помагайте да съберат камъчета, шишарки, клечици, мъх. С тях направете очите, носа, устата, косата и каквото друго ви хрумне на въпросното лице.

глинени лица

След като лицето е готово, може и да си поговорим с дървото:) Хубавото е, че този пластилин бързо се отмива и изчезва от кората на дървото. Един единствен път сме открили втвърдено личицето месец по-късно, но следващия път вече го нямаше.

Ако пък няма как да излезете, пластилинът може да се ползва за апликиране и у дома. Особено за по-малките, той е приятна алтернатива на лепилото – разточете пластилин, дайте бобчета или други подходящи за втъкване в него предмети и покажете на детето как да създава образи.

глинени лица

Надявам се идеята за апликации сред природата да ви хареса. Забавно е, дори да не сте фенове на „Игра на тронове“. След време, ако се върнем на същото място, ние все-пак проверяваме дали лицето е още там. Това също е полезна игра за децата, защото трябва да си спомнят къде се е намирала апликацията.

Весели разходки от мен:

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

пластилин рецепта