съединяване на точки

Не знам дали сте забелязали, че към третата година (в широки граници, разбира се) детето изведнъж престава да е особено увлечено от рисуването. Поне при моята дъщеря се получи така. Преди това харесваше рисуването, а после почти не посягаше към боите и фулмастерите. Ако аз предложех да рисуваме, отказваше. Тогава за пръв път й показах как да съедини точки и на нея наистина й хареса.

съединяване на точки

Съединяваме точки боя и така смесваме цветовете. Ето го крайният вариант, целта тук е всичката боя да е размазана по листа:

съединяване на точки

Вече където види точки, ги свързва в линия, без значение дали е помолена да го направи:)

съединяване на точки

Упражняваме изписването на буквите и цифрите. Според методиката на Мария Монтесори, през третата година на детето започва чувствителният етап за писане. Съединяването на точки предшества съединяването по пунктир. На по-късен етап смятам да сложа цифри до точките, за да означа последователността на съединяването.

съединяване на точки

съединяване на точки

съединяване на точки

Не са ви нужни никакви разпечатки, просто нарисувайте големи точки върху лист. Важното е само точките да не са много, защото детето няма да знае накъде да съединява. Долу съм снимала един от първите ни опити. Многото точки, макар и в различни цветове, не бяха сполучлива идея:) След това започнах да добавям нова буква на листа едва след като точките на предишната са съединени.

съединяване на точки

Това забавление ми е помагало и в ресторант, и при гостуване. Детето получава вниманието ми на порции, а рисуването на точки не изисква особена концентрация, така че почти успявам да общувам и с други хора:) Шегата настрана, съединяването на точки е чудесно упражнение за фината моторика, а изписаните форми като финален резултат очевидно радват дъщеря ми. Така че, ако имате две-тригодишно хлапе – опитайте с точките!

Мамина Бубина Писина

ПАПИЕМАШЕ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ