развиващи кубчета с име

Направих тези кубчета специално за моя нов племенник с гордото име Георги, а дъщеря ми толкова ги хареса, че сега правя такива и за нея. Кубчетата имат много функции, които сега ще опиша подробно за всеки, който иска да направи такива за своето дете. Ако не сте достатъчно сръчни, може и да ги поръчате – функциите им се съвместяват, а броят на кубчетата е според името на детето.

Цената на 1 кубче е 12 лева, а дължината на страните им е 8 на 8 см. Можете да се свържете с мен чрез лично съобщение през Facebook страницата ни.

Кубчетата са групирани две по две по звуци. В тях има „дрънкалки“ с различни материали, които издават различен звук (ориз, стотиники и дърво). Съчетаването на еднакви звуци е част от обучението по методиката на Мария Монтесори. Но с това списъка със занимания с тези сензорни кубчета тепърва започва. Ето какво може да правите с тях:

  • съчетание по звук
  • занимания с цветове
  • разучаване на емоции
  • изписване на името на детето
  • снимки на семейството
  • черно-бяло контрастно кубче за най-малките. Повече тук
  • геометрични форми
  • занимания с допир
  • броене до пет по Доман
  • баланс (подреждане на кубчетата едно върху друго) и хвърляне

Наскоро направих още две кубчета, за дете с по-дълго име. Те са с плодове и цифри. Кубчето с цифрите се съчетава по цвят с кубчето за броене. Така детето започва да свързва цифрата с числото:

сензорни кубчета с име

Ето подробно обяснение за всяко кубче и изгледа му от всички страни. Можете да ги изработите сами, може и да ги поръчате. Кубчетата никога не са абсолютно едни и същи, защото имената на децата се различават, а и може да избирате колко и кои кубчета да притежавате:

развиващи кубчета с име

Първото кубче е в черно и бяло – то е подходящо дори за най-малките бебенца. В първите месеци бебетата забелязват контрастните изображения. За да развивате зрението и да привлечете вниманието им, ползвайте комбинации от черно и бяло. С различните форми върху кубчето по-късно детето ще научи имената им: триъгълник, сърце, квадрат, кръг, кръстче. Кубчето е меко, така че може лесно да бъде закачено над креватчето или количката на бебето, преди то да умее да задържа предмети в ръчичка.

развиващи кубчета с име

Второто кубче е предназначено за снимки на семейството. Има данни, че някои бебета разпознават гласове и лица още от втората седмица след раждането си. На кубчето има и бебешко огледало. Там може да слагате и картинки, не само снимки.

развиващи кубчета с име

Третото кубче е посветено на броенето, взаимствано е от методиката на Глен Доман. Бебетата запомнят количеството квадратчета и бързо ще научат къде колко квадратчета има, ако често им ги показвате. Аз избрах виолетов цвят, но ако искате съвсем да спазите методиката, ползвайте червено.

развиващи кубчета с име

Четвъртото кубче е посветено на емоциите и сравненията. За децата емоциите са особено важни – те трябва да ги разбират, за да се справят с тях като възрастни. Обяснявайте емоциите на детето си, разказвайте му как и защо реагират хората, какво показват лицата им.

развиващи кубчета с име

Петото кубче е посветено на цветовете. Още преди да навърши годинка, детето ви ще е любопитно да ги научи. Разбира се, ако името на детето ви е с по-малко букви, цветовете могат да се учат и с другите кубчета.

развиващи кубчета с име

Шестото кубче е сензорно. Едната му страна е прозрачна, а в кубчето, освен „дрънкалката“ има и малки предмети. На останалите страни има здраво зашити копчета в различни цветове, мек и гладък плат, ластик и драскащата част от велкро.

развиващи кубчета с име

Важно е играчките лесно да се прибират. Затова за кубчетата на малкия Георги направих и тюлена торбичка с първата буква от името му. Когато мъничко поотрасне, той сам ще може да вади и прибира играчките там и да е отмяна на мама. Според метода на Монтесори, редът се възпитава в първите три години, така че не прибирайте сами след детето си. Учете го да го прави заедно с вас:)

развиващи кубчета с име

Наскоро написах статия, посветена именно на сензорните игри и огромната полза от тях.

сензорни игри

Не мислете, че бебето ви е малко за да развивате ума му. То е готово за това още от раждането си. Ранното развитие е най-големият подарък, който родителите могат да направят на своите деца. То е най-сигурното обещание за по-качествен живот. Опитайте! Ще бъдете удивени от резултата!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

сензорни торбички от чорапи
игри за бебе