сал от пръчки

Кой не обича да пуска салове и лодки в реките, езерата или дъждовните вади? За дъждовните дни ви показах нашата лодка от капачка, която след това обаче прибираме вкъщи.  Ето този сал без угризения може да бъде пуснат по течението – той е направен изцяло от естествени и разградими материали:

  • пръчки
  • лико
  • парче хартия

Това е всичко, което ви трябва, плюс двете ви ръце. Става готов за минути, а спомените от пускането му по вода траят дълго:)

сал от пръчки

Докато се разхождате с детето си в парка, съберете сухи и що-годе прави съчки с приблизително еднаква дебелина. Детето с радост ще ви помогне. Макар не винаги да подбира подходящите пръчки, моля, не ги изхвърляйте пред него. Вземете поне част от тях, за да не го обезсърчите.

сал от пръчки

След като начупите пръчките на нужната ви дължина, започва „плетенето“. Аз ползвам лико за присаждане от градинските магазини. Ликото е растение, подобно на естествената метла, освен това е евтино.

сал от пръчки

Завързвам първо едната страна на сала, след това се прехвърлям на другата. Важно е пръчките да са стегнати здраво.

сал от пръчки

Ако детето ви е по-голямо, позволете му да завърже пръчките или поне да опита. Може да направите два сала – един то, един вие.

сал от пръчки

Ето как изглежда готовият сал от двете страни. Двете придържащи по-къси пръчки са долната страна.

сал от пръчки

Аз правя повече салове – за приятелчета на дъщеря ми, за рождените й дни, за инцидентни разходки. За саловете няма възраст – и най-малките, и най-големите им се радват.

сал от пръчки

От бамбукови шишчета и малко хартия правя „платна“, така саловете се движат заедно с вятъра. Залепям хартията с малко лепило на стик. Забождам бамбуковите пръчици в стегнатите части между ликото и пръчките на сала.

Платната, които съм показала, са с различни цветове. Направих ги за последния рожден ден на дъщеря ми и исках децата да разпознават лесно сала си.

сал от пръчки

По саловете няма изкуствени материали, така че не рискувате да замърсите природата. Няма да ви струват нищо, а дават много радост.

сал от пръчки

От опит знам, че ще пожънете голям успех сред децата си, ако им направите тази играчка. Може дори да вдъхновите и други родители, докато пускате сала си по водата.

Попътен вятър от мен:

Мамина Бубина Писина

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ПАРАШУТ ЗА ИГРА