ядивен пластилин

Много любим у дома, безвреден, траен, евтин и лесен за приготвяне – домашен ядивен пластилин! Подходящ е дори за най-малките, но все-пак не им позволявайте да опитват от него често. Вътре има доста сол.

Има безброй рецепти за домашен ядивен пластилин. Тази е най-минималистичната и най-трайната.

ядивен пластилин

Необходими за 1 доза са:

  • 1 чаена чаша брашно
  • 1/2 чаена чаша сол
  • 1/3 чаена чаша вода
  • 1-2 супени лъжици олио
  • оцветител (какао, куркума, хранителни бои)

ядивен пластилин

Аз предпочитам естествените оцветители, но ако харесвате по-ярките цветове, купете си бои за храна. Може да добавите и есенция за аромат – така ще стимулирате още едно от сетивата.

ядивен пластилин

Първо се добавят сухите съставки и се разбъркват. След това сипете студената вода и зехтина. Размесете около 5 минути с ръка, докато престане да лепне чак толкова. Може да се наложи да добавите още брашно.

ядивен пластилин

След като пластилина е готов и сте си поиграли с него, приберете го в хладилника. Когато отново го извадите, ще се наложи лекичко да го затоплите между пръстите си (както всеки друг пластилин). Ако е много лепкав, значи при пригитвянето му не сте добавили достатъчно брашно. Не е проблем да го сгъстите по всяко време.

ядивен пластилин

Ето как изглежда оцетеният с какао и куркума домашен пластилин. Съхранявам го в отделни кутии в хладилник. Предишната доза издържа цяла година, преди да реша, че все-пак е добре да го заменя с нов.

ядивен пластилин

С този домашен пластилин ще осигурите игрите за неочаквани гости. Ще ви забавлява, ако лошото време не позволява разходки. Ние го ползваме и навън – правим апликации по дърветата с него.

До пластилинените игри ви делят едва пет минути:)

Мамина Бубина Писина