капачки и числа

Идва един момент, в който забелязвате, че детето ви е осъзнало цифрите и е време да преминете към числата. Под „осъзнало“ имам предвид, че то не само брои правилно от 0 до 9, а може самостоятелно да определи количество до 9 броя.  Ако количеството е под 5-6 броя, е способно да го преброи наум.

Осъзнаването на цифрите и количеството става бавно. Дъщеря ми през април навърши три годинки. Занимаваме се, откакто беше 18 месечна с цифрите всеки ден по малко.

Много е важно да не бързате и да не пришпорвате детето. Ако го правите, нищо полезно няма да постигнете. Целта на ранното развитие е също така детето да има достатъчно време за усвояване на знания.

капачки и числа

Започнах да въвеждам числата, първо от 10 до 20. За да се запомни подредбата, съм начертала кръгчета с последователни числа, върху които Елора реди капачките.

Паралелно въвеждам и понятието „четни“ и „нечетни“ числа. Оцветила съм ги в два различни цвята.

капачки и числа

Имаме и лист с разделени колонки „четни“ и „нечетни“ числа. Показвам нагледно с играчки и малки кубчета как „четните“ се разделят в 2 коша например, а при „нечетните“ винаги остава по едно.

капачки и числа

Често просто редим „гъсеничка“ от капачките, като спазваме поредността на числата. Така се забелязва редуването на двата цвята.

капачки и числа

Първоначално бях изписала числата с акрилна боя от горната страна на капачката, но те бързо се изтриваха и надраскваха. Затова с брокатен контур изписах числата от вътрешната страна на капачките. Оказа се сполучливо. Ето как изглежда контурът, купен е от магазин за художнически материали:

капачки и числа

Използвам капачки от прясно мляко, защото са по-широки. Тези капачки са чудесна валута за детските игри, а не струват нито стотинка. Ако всеки ден им отделяте по десетина минути, математиката никога няма да бъде омразен предмет на детето ви.

Опитайте! Математиката може да се учи с игра!

Мамина Бубина Писина