emocii

Отдавна не бяхме играли с лицето за емоции. Направих го, когато дъщеря ми наближаваше втората си годинка и всички вкъщи по неволя изследвахме силните чувства от навлизането й в „бебешкия пубертет“. Оттогава ни остана навика да ползваме прегръдките за утеха.

„Имаш ли нужда да те гушна? – питах я, когато се развълнуваше твърде силно.“

Препоръчвам горещо прегръдките като метод за справяне с гнева. Година по-късно, дъщеря ми сама моли за прегръдка, когато изпитва силни емоции.

emocii

Оказа се, сега (на три годинки) двете играчки за изучаване на емоциите са й дори по-интересни, отколкото преди година.

ЛИЦЕ С ВЪРТЯЩИ ЧАСТИ

Лицето е изработено от картонена кутия, като всички части се въртят по оста си. Прикрепени са с нещо като кабъри, които ще намерите под името „брадс“. Правила съм такова лице за тиха книжка и тогава използвах две копчета (по едно от всеки край), съединени с конец.

Преди да закрепите частите се уверете, че има достатъчно място да се въртят, без да се удрят една в друга.

emocii

ЛИЦЕ С ПРИНТИРАНИ СНИМКИ

Това лице заедно с чифтовете очи, носовете, устите и веждите принтирах от снимки от нета. Черно-бели са, нямах време да търся цветен принтер. Залепих ги с обикновено лепило-стик върху стари картонени опаковки и ги изрязах.

Според мен, дори да не намерите подходящо „празно“ лице, можете да нарисувате едно върху дебел картон. Обикновено кръгче ще свърши работа.

emocii

Помагам, като подреждам по чифтове очите, но дъщеря ми не винаги се придържа към симетрията. Понякога апликациите стават доста абстрактни:)

emocii

Обсъждаме емоциите и техните нюанси, разпознаваме какво изпитват хората по разни снимки. Учим се да изразяваме и приемаме чувствата си. Оказва се, не само дъщеря ми, а всички заедно у дома:)

emocii

И двете играчки не струват нищо и не изискват много време, за да бъдат изработени, а ще донесат огромна полза, сигурна съм. След като ги направите, играйте заедно с детето си, за да бъде ползата от тях най-голяма.

Много усмивки от мен:

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

музикални инструменти
Урок за гъбите
игри по приказки
тихи книжки поръчка