baby bath

Споменът как майка ми къпе брат ми – свързан с плискане на вода, сапунисване и плъзгане насам-натам из коритцето – беше единственото, което знаех за къпането на бебе, преди да се роди дъщеря ми. Бях щастлива да разбера, че вече има стойки за коритца и мрежички против плъзгане. Опасенията ми бяха свързани със съхранението на въпросното коритце, защото вкъщи няма излишно място.

Харесвам хитрите идеи, които улесняват живота ми. 

Още щом видях wash pod-а, разбрах че съм открила ваничката за дъщеря ми. Обаче в началото го разбирах само аз. Съпругът ми просто отстъпи, имахме и резервно коритце подарък, в случай че това „чудо“ не върши работа. Майка пък ми директно попита:

Каква е тази кофа?

Ето ни при първото й ползване. Всеки откри различен начин да придържа главата на бебето над водата:) Важното е, че на въпросното бебе му хареса и продължи да му харесва.

Ползвахме „кофата“ чак до 18-тия месец на Елора, макар че по етикет е за възраст 0-6 месеца. Сега служи за загряване на крачетата с топла вода и сол, защото се обръща доста по-трудно от леген. Резервното коритце прашасваше година на етажерката и после го продадох на половин цена. Не беше ползвано нито веднъж.

baby bath

Височината на нашия wash pod е 37 см, диаметъра му е 33 см. На дъното му има мека и следваща извивките на бебето възглавничка. Няколко марки предлагат подобни ванички. Ето предимствата им:

  • помага при колики
  • детето се чувства спокойно, сякаш е в майчината утроба
  • детето е потопено до раменцата в топлата вода и по-хладния въздух не го притеснява
  • ваничката не заема много място

baby bath

Единственото, за което трябва да внимавате е колко вода сипвате, за да не се вдигне нивото й над брадичката на бебето (както направих при първото къпане аз). За мен това е най-лесният начин да изкъпеш бебе. Можеш да го направиш съвсем сам, даже ако ти е за първи път:

  • наливате вода (около педя и половина на височина)
  • проверявате температурата й с лакът (имах термометър за вана, който нито веднъж не ми стигна търпението да изчакам)
  • потапяте внимателно бебето
  • измивате го с ръка, без да търкате кожата му
  • изваждате бебето от водата и го подсушавате

къпане на бебе

През първите месеци не се препоръчват добавки към водата.

Това е важно. Благодарна съм на педиатърката ни, че ми каза в никакъв случай да не добавям измиващи вещества и да търкам с гъба кожата на бебето. Не сме имали никакви кожни проблеми.  Към третия месец на дъщеря ми открих емулсиите без отмиване: на млечна или маслена основа. Бях много доволна от тях. Те нежно овлажняват бебешката кожа и ръцете на мама:)

От прабаба си знам, че във водата за къпане на бебето може да се добави малко морска сол. Сега това ми звучи смислено – водата ще е близка до физиологичен разтвор. Препоръчвам ви след баня да ползвате само натурални масла, а не най-разпространените бебешки, които са синтетични. Елора се изрина по лицето след първото нанасяне на популярна марка бебешко олио и повече не посегнах към него. Доверявам се на кокосово масло или зехтин.

Надявам се да съм ви била полезна, без значение каква ваничка ще предпочетете за своето бебе. Не се тревожете за къпането – то трябва да е приятната част! Не забравяйте, че никога не бива да оставяте бебето във ваничката без надзор!

къпане на бебе

Изпълнени със смях бани от мен:

Мамина Бубина Писина

6 УКАЗАНИЯ, КОИТО ЩЯХА ДА СА НАПИСАНИ НА ЕТИКЕТИТЕ, АКО БЕБЕТАТА ИДВАХА С ТАКИВА