ледени игри за лятото

В жегите дори най-предпазливият родител ще разреши на детето си да поиграе с малко лед. Ето три игри с лед, които дъщеря ми много харесва. Изпробвахме ги за пръв път миналото лято, когато беше на две години, така че е доказано – по-малките хлапета също ще се забавляват.

ледени игри за лятото

ЛЕДЕНИ ПЛАТНОХОДКИ

За ледените платноходки замразете вода във формички за мъфини. След 20-30 минути в образувалата се ледена коричка пъхнете клечки за зъби (или каквито и да е клечки). Изчакайте водата напълно да замръзне и добавете хартиено платно.

ледени игри за лятото

Пригодете някаква непромокаема гладка повърхност с наклон за пързалка. Колкото повече площ има, толкова по-добре. Вкъщи най-подходящ се оказа един бодисърф. Но и подът на банята може да свърши работа:)

Пригодете някаква непромокаема гладка повърхност с наклон за пързалка. Колкото повече площ има, толкова по-добре.

Ледът се топи и в един момент клечките ще паднат, после от лодката ще остане само платното. Детето с интерес ще отбележи „изчезването“ на леда.

ЛЕДЕНИ ДИНОЗАВЪРСКИ ЯЙЦА

За динозавърските яйца използвам балони и играчки от шоколадови яйца. Чудесни са за гости и градински партита.

ледени игри за лятото

Напъхвам играчката (аз разпъвам отвора, детето мушва играчката) и пълня балона с вода.

ледени яйца

Замразявам поне за 12 часа и когато махна балона, имаме готово ледено яйце. Ако не забравя, в началото на 30-40 минути обръщам балона, за да не бъде играчката близо до повърхността.

Дъщеря ми с удоволствие ги залива с вода, докато ги размразява. Препоръчвам да го правите в банята или навън:) Може да предложите три яйца едновременно – едното детето да поръси със сол, второто да постави в студена вода, а третото да полива с топла. Така децата ще могат да извлекат свой опит кое действа най-добре за разтапяне на лед.

ледени игри

Децата бързо правят връзката, че колкото по-голямо е яйцето, толкова по-бавно ще извадят играчката (стига да не е в единия му край).

РИСУВАНЕ ВЪРХУ ЛЕД

рисуване върху лед

Трябва ви лед (аз отново го замразявам във форми за мъфини) и водни бои. Ледът се топи и боята не може да се задържи върху него. Резултатът е локва кафява вода и едно щастливо оплескано дете:) Използвайте поднос за тази игра или я направете в банята.

ледени игри

По-ценното е, че детето ще ви попита защо не може да боядиса леда. Аз събрах кафявата вода и я замразих във фризера – но рисуването с лед ще покажа със следващата порция ледени игри.

Желая ви весели, свежи игри!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

плаващи кули