panno detsko razvitie

Ранното детско развитие е „открито“ преди повече от век, но едва напоследък му се отделя подобаващо внимание. Различните методи били създадени за дечица с проблеми в развитието, но след това се оказало, че тези деца постигали по-високи резултати от връстниците си, с които никой не се бил занимавал. Тогава започнало прилагането на методите за всички деца. Ето статия за различните методи.

ЗА КАКВА ВЪЗРАСТ Е ПОДХОДЯЩО?

Ранно детско развитие означава развиването на ума на детето във възрастта между 0 и 3 годинки, а също и в годините преди училище. Не се безпокойте, че ще претоварите ума на детето си. Децата не научават нищо, ако не желаят или не им е интересно. В тази ранна възраст те възприемат всяко обучение като игра, а те са любопитни към всичко ново, което им бъде предложено. Обучението и самообучението на бебета и малки деца не прилича по нищо на обучението в училище, например. То е общуване и откриване на света около тях.

Ранното развитие не превръща детето в гений, то просто развива ума му, използвайки времето, когато детският ум е най-податлив на възприятия. Ще сравня детския ум с гъба, която попива всичката течност, върху която е поставена или остава суха, ако не се използва. Ето това е умът на бебетата и децата – инструмент, който чака да влезе в действие.

ЗАЩО Е ВАЖНО?

Защо е толкова полезно и важно? Способностите да се учи с лекота стават все по-малки с възрастта на детето. Но тренираният, пъргавият ум, навикът да научава нови неща ще са от полза за цял живот. Макар детето да забравя наученото, ако то не се преговаря, знанията остават складирани някъде там, а развитият ум и уменията са за цял живот.

Напоследък все повече деца страдат от дефицит на вниманието. Те не успяват да задържат интереса си повече от минута-две-пет върху нещо, което им се показва. Това е така, защото вниманието се тренира постепенно и от най-ранна възраст. За вниманието на децата трябва да се погрижат родителите или най-близките им хора. В яслените групи и в детската градина децата са твърде много, за да успеят възпитателите да отделят достатъчно внимание лично на всяко дете, за да развиват способността му да задържа вниманието си. Вниманието е общуване, близък контакт. За да го изградите, може да ползвате пособия, а може просто да се стараете да разговаряте и общувате с детето възможно най-много.

мечо

РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ 0-6 месеца

 • Кърмене. Вижте тук защо кърменето е толкова важно.
 • Останете заедно с бебето. Оказва се, че децата в домове за сираци изостават в развитието си не защото никой не полага грижи за тях, а защото хората, които го правят се сменят. Бебетата имат нужда от един човек, който да остава с тях през цялото време, иначе губят способността си да общуват и оттук следва изоставането в развитието.
 • Черно-бели рисунки и играчки привличат вниманието на бебето. В началото за развитие на вниманието и зрението на бебетата са най-подходящи контрастните цветови комбинации. Моята дъщеря дълго време гукаше на онзи мечок на снимката горе, според мен възприемайки го като източник на кърма:) Ето статия за зрението на новородените.
 • Пейте на бебето си. Вижте тук повече за пеенето.
 • Винаги отговаряйте на гукането. Ако не отговаряте всеки път, постепенно детето ще спре опитите си да общува с вас. Това от своя страна ще попречи на навременното му проговаряне.
 • Методът на Глен Доман. Прочетете повече тук.
 • Физически упражнения на Глен Доман вижте тук.

Глен Доман

РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ 6-36 месеца

Всичко, отбелязано по-горе и:

 • Физически упражнения на Глен Доман за деца над 12 месеца вижте тук.
 • Развивайте фината и общата моторика на бебето. Позволете му да се движи. Ето накратко информация за методите за ранно развитие.
 • Захранване, водено от бебето. Развива фината моторика, знанията на бебето ви за храната и не само. Прочетете повече тук.

захранване на бебе

Случвало се е родители да ми обясняват, че знанията може да създадат трудности на детето, понеже връстниците му и учителите ще се засягат от неговия по-развит ум. Да, възможно е, дори съм го изпитвала на свой гръб. Никой не обича многознайковците:), нали така, а и човек трудно би признал, че може да направи много повече за детето си, ала не го прави. Учителите пък често търсят „грешки“, за да ги изтъкнат или започват „да поправят“ децата, опитвайки да ги приучат към собствените си методи. Например, учителка в предучилищна група, гледайки видеото на Елора, която чете на 3 години реагира единствено с:

 • Детето трябва да произнася звуците, а не буквите.

Обучавайки детето си, развивайки ума му, ще срещнете доста неразбиране и дори опити да ви разколебаят. Че нямате нужната квалификация, например:) Не забравяйте, че не само Мария Монтесори е била на мнението, че майката е най-добрият учител на своето дете. Умът и уменията на всеки човек определят качеството на живота, който ще изживее. 

Моята майка ме научи да чета, когато бях на пет и не съм изпитвала никога скука в училище, нито някак съм пострадала от умението си. Напротив, беше ми лесно и приятно. Днес дъщеря ми често умее повече, отколкото част от връстниците й, но това не променя отношенията на децата към нея, нито нейното към тях. Това улеснява мен и останалите ни близки, улеснява и нея в ежедневието й.

Разбира се, ранното развитие няма край. Тези ориентировъчни месеци и години за възрастта на детето показват кога е най-добре да започнете. Сигурно се досещате, че човек се учи цял живот и времето никога не му стига за всичко:)

Лесно и забавно опознаване на света от мен:

Мамина Бубина Писина

НАЙ-ЛЕСНИЯТ НАЧИН ДА ИЗКЪПЕШ БЕБЕ