смучене на палец

Смученето е основна потребност на бебетата и малките деца. Чрез него те се хранят и успокояват. В наши дни смученето на палеца е заменено от смученето на биберон, уж за да контролират родителите процеса, но според мен природата си знае работата. Безчет поколения преди децата на 20 век са отраснали, смучейки пръстчето си. Пръстчето не се губи:), винаги е там, когато се стреснеш в съня си или когато си твърде развълнуван. Пръстчето е естествено, без синтетични добавки:)

Научих Елора да си помага да заспи с пръстче, когато беше на два-три месеца, водена от препоръките на някаква чуждоезична книга за бебешкия сън. Уви, не помня коя, защото по онова време четях всичко по темата:) Преди всички четящи майки и баби да изпаднат в потрес, ще побързам разумно да обясня защо.

Първо ще се спра на широко огласените ползи от биберона, който в този му вид е изобретен преди 60 години от един немски зъболекар и неговата жена:

 1. Биберонът не заплашвал от развитие на кариеси (освен ако слюнката на родител не попадне въру биберона). Аз съм се нагледала на облизващи изтърваната залагалка майки, обаче.
 2. Оформял по-добре челюстта. Тук тезата е, че бибероните наподобяват майчиното зърно, а пръстчето на бебето не. Моля, сравнете как изглеждат зърната ви, палеца на бебето ви (който расте пропорционално с въпросната челюст) и прехваления биберон. Само моята анатомия ли не наподобява силиконова залъгалка?
 3. По-добра хигиена. Много майки изтъкват чистотата на биберона като негов плюс, за сметка на пръстчетата, които не винаги ще са идеално чисти. Хм.

смучене на палец

Аз съм от хората, които обичат да питат и имат собствено мнение. Затова се зачудих:

 • Преди да бъдат открити вредните BPA и други подобни неща в силикона, май доста поколения са ги получили в добавка, за сметка на по-добрата уж хигиена. Какво ли още има там, което чака да бъде открито?
 • Относно челюстта и нейното оформяне – допреди 60 години как са изглеждали хората, след като не са разполагали с биберони? Моля, вижте за пример челюстите на бабите си (може и на снимка). Стърчали ли са? Прекомерно развити ли са?
 • Кой печели и колко печели от бибероните? Това е индустрия – представете си колко биберона се продават и каква е печалбата от тях. Естествено е тази индустрия да разпространява информация с цел за да не загуби клиентите си.

смучене на палец

За запазилите свяст след шокиращото ми признание за смученето на палеца, ще споделя трите големи ПОЛЗИ ОТ СМУЧЕНЕТО НА ПАЛЕЦА:

 • Детето се научава да се самоуспокоява. Ето я вълшебната дума, която ме убеди. Да се успокоява само!

Прочетох препоръката да науча бебето си да смуче палеца си в една книга за съня на бебето. Тезата беше – когато бебето се научи да лапа само пръстчето си, то ще започне да заспива само, ако се е стреснало в съня си. Майките получават повече сън, а бебетата средство за самоуспокоение. Много възрастни не владеят подобни техники.

 • Имунитет.

Да, бебето ще лапа пръстчето си, което преди това е докосвало играчките, земята, ръцете на други хора. Плашещо ли звучи? Моят опит е доказателство, че бебето ви ще бъде доста по-здраво, ако смуче не биберон, а палеца си. Здравето е имунитет, а не стерилна среда.

 • Няма как да го загубите:)

Пръстчето не е вещ и винаги ще бъде на разположение. Не може да бъде изтървано или направо изхвърлено от количката.

смучене на палец

Според статиите на български логопед, на които преди време попаднах, биберонът ще попречи на детето и при проговарянето му. Той стои като запушалка в устата, не пречи на използването и на двете ръчички от детето, за разлика от пръстчето. Детето вади пръстчето от устата, когато иска да ползва и двете си ръчички, но не вади биберона, нали така:)

Сега Елора е на 5 години и аз все така съм убедена в ползите от смученето на пръстчето. Но, има неща, които е добре да знаете предварително:

 • пръстчето ще има мазолче

Когато започнат да растат зъбките, те ще направят мазолче или дори раничка на ставата на палеца, който детето лапа. Наскоро отново обсъждах този проблем с други родители, чувала съм за него и от родители с повече опит от моя. Тази раничка ще изглежда болезнена, макар че детето ви най-вероятно няма почти да я забелязва. Тази раничка сигурно ще ви притесни. Тя ще стане на мазолче, щом зарасне, а после с времето ще изчезне.

Макар да обсъждахме с притеснени родители какво да сложим на раничката и как да накараме детето да не лапа пръстчето, когато има раничка, аз не бих правила нищо и по двата въпроса. Спомням си, че с Елора опитвах. Без успех. Раничката зарасна сама. Елора не е изпитвала дискомфорт. Това се случва с почти всички деца, които смучат пръстчето си, откакто свят светува. Ако сложите превръзка или лепенка, има опасност тя да падне и да задави детето!

 • лапането на пръстчето може да продължи дълго

Това сигурно ще ви притесни. В съвремието ни е прието дете над три годинки да не ползва биберон, нали така:) Но, ако поговорите с родители, чиито деца си смучат пръстчето, ще чуете шокиращи ви неща. Една майка ми сподели, че дъщеря й си е лапала пръстчето докъм 10-12 годинки. Видях зъбите на момиченцето – чудесни бяха. Елора е на 5 и все-още лапа пръстчето си, когато заспива или когато е развълнувана. Извинете за сравнението, но е известно, че Айнщайн също си е смукал палеца докъм осмата си година. Бързам да вметна, че според мен го е правил не защото е гений, а защото това е нормално и строго индивидуално за всяко дете. Това е естествена потребност, като кърменето. Някои деца се отказват сами около годинка, други продължават докато може.

Ще срещнете много хора, които ще ви осъдят, че детето ви смуче палеца си. Вие самите ще се чудите понякога, дори ще се опитвате да накарате детето да не си лапа пръстчето. Това е така, защото тази тема е заклеймена и родителите си мълчат, ако го позволяват. Споделят само с други родители, когато видят, че и тяхното дете си смуче палеца.

Мили родители, вие решавате какви препоръки да следвате и как да отгледате децата си. Аз искам да ви убедя само в нуждата да се съмнявате и да разсъждавате, когато реклами асоциации ви убеждават в нещо. Светът не е розов и из него не търчат еднорози. Превантивно се съмнявайте в добронамереността на производителите и четете етикетите.

Здрави и спокойни бебета ви желая!

Мамина Бубина Писина

 

КАКВО Е РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ? ЗАНИМАНИЯ ПО МЕСЕЦИ