ментов сироп

Постепенно вкъщи престанахме да купуваме каквито и да било безалкохолни напитки. Пием сокове, отвари и сиропи. След любимите ни сиропи от бъз и ягоди, направих и сироп от мента. Дъщеря ми винаги е заинтригувана от моята алкохолна мента със сода, затова щом зърнах дивата мента на една от разходките ни из планините, набрах малко листенца.

Винаги късам само по две-три листа или клонче от растение, никога цялото растение. Една чаша (туристическа, около 150 мл) листенца стигна за 500 мл сироп. Съотношението е едно към едно, но няма да сбъркате, ако сложите повече вода или мента.

сироп от мента

Съставки:

1 чаша листа от мента

1 чаша захар

1 чаша вода

1/2 кафена лъжичка лимонена киселина или сок от 1/2 лимон по желание.

Измивате ментата и добавяте водата. Може да оставите да престои час-два, може и да не чакате. Добавяте захарта. Няма особено значение кое след кое ще добавите.

сироп от мента

Сварявате за около 5 минути, не повече. Добавяте половин кафена лъжичка лимонена киселина или малко лимонов сок, ако не планирате да изпиете сиропа веднага. Прецеждате и сте готови:) Разреждате сиропа с вода или газирана вода и се наслаждавате на аромата.

Сиропът става бледо жълто-зелен, след разреждане цвета почти се губи. Аз не добавям оцветители, дори и натурални. И вас не съветвам, но всеки избира сам.

ментов сироп

Този сироп не е траен, дори когато се съхранява в хладилник. Добавете лимон или лимонена киселина и задължително стерилизирайте бурканите/бутилките, след напълване, ако ще го съхранявате по-дълго.

На снимките ментата е дива, блатна. След седмица направих сироп с градинска мента, по същата рецепта. Има лека разлика във вкуса, но и двата са много свежи и вкусни.

Заемам една от снимките на Пълнощастие, за да видите откъде идват листенцата блатна мента:)

ментов сироп

Ако отивате на разходка извън града, или имате мента в градината – сега е моментът да спретнете малко ментов сироп. Свежи и сладки дни от мен:

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

сироп накисната мента