затопляща възглавничка

Студено е, а аз не харесвам студа. Преди време купих затопляща възглавничка с черешови костилки от голям супермаркет за левче-две и сега съжалявам, че взех само една. През зимата е незаменима.

Преди време по Коледа правих затоплящи възглавнички, пълнени с ориз, но те не бяха много добра идея. Оризът, поставен в микровълновата дори за трийсетина секунди, лесно загаря и след това възглавничката става неизползваема. Цените на подобни възглавнички в не ми харесват, затова направих нов опит – този път с пълнеж от кайсиеви костилки и една с боб.

Няколко години по-късно препоръчвам пълнежите и от костилки на сливи, от костилки на фурми, също и от портокалови костилки. Зимата е чуден сезон за събирането им:) Напълнените с боб торбички отделят наситена миризма на боб, останалите нямат мирис.

затопляща възглавничка

За калъфките ползвайте памук или лен, понеже ще го загрявате, а никой не иска стопен плат в печката. Можете да срежете някоя стара дреха, на етикета на която е написан състава на плата. Ако не сте сигурни – запалете няколко нишки от плата, който сте харесали. Трябва да горят, без да се стопяват и накрая да остане сиво-бяла пепел.

затопляща възглавничка

За малки възглавнички с размер около 13-15 сантиметра – точно за коремче на бебе или малко дете – ще ви е необходима около шепа костилки. Аз предпочитам малко по-големите торбички, с размер на страната към 22 сантиметра. Те допълнително се прошиват на кръст хоризонтално и вертикално, за да не падат всички костилки само в единия край. За по-голяма торбичка са необходими около две чаени чаши пълнеж.

затопляща възглавничка

СТЪПКА ПО СТЪПКА:

Зашивате сгънатия на две плат, като оставяте малка дупка, през която да влезе пълнежа.

Обръщате зашития плаж с шева навътре. Вкарвате пълнежа.

Зашивате дупката.

На ръка или на машина зашивате два тегела в средата на възглавничката – хоризонтално и вертикално – като разпределяте поравно костилките.

затопляща възглавничка

Възглавничките не трябва да са твърде пълни. Няма да е излишен труд, ако направите и калъфки – така по-лесно ще се поддържат в приятен за окото вид. Затоплящите възглавнички се загряват в микровълнова фурна за минута-две. Задържат топлината между петнайсетина минути и половин час, без разлика от пълнежа.

Възглавничката с боб е по-гореща след изваждането и разпръсква миризма на бобена манджа:) Тази с костилки няма миризма и това, че костилките са по-едри от черешови не е неприятно.

Тези възглавнички могат и да изстудяват – ако се сложат за половин час във фризер. Освен за бебенца с колики, те са подходящ саморъчно направен подарък за Коледа, особено полезен при настинки и схващания. Моя колежка, на която преди време бях подарила миниатюрна торбичка с ориз, беше лекувала отита си с нея – затопляла я по мъничко в обикновена фурна, поради липса на друга. Беше много доволна:) Затоплящите възглавнички са чудесни и за сензорни игри – просто направете с повече видове пълнеж, а защо не и такава с ориз.

затопляща възглавничка

Опитайте да ги изработите сами, дори на ръка – със сигурност ще ви топлят през зимата! Спокойни коремчета от мен:

Евел Инара