домашен сладолед

От храните, които купувах преди да започна да обръщам внимание от какво са направени, най-много ми липсва сладоледа. Лято е, а сладоледаджийници с истински сладолед почти няма. Аз пък нямам машина за сладолед, поради проблеми с кухненското пространство.

Първо правех за дъщеря ми и мен замразени близалки от заквасена сметана и плодово пюре, плюс малко мед за сладост. Или замразявах плодове и ги разбивах със заквасена сметана в блендера, но той така шумеше и тракаше, че се притесних, че скоро ще откаже да върши каквато и да било работа. Тогава открих тази простичка рецепта:

  • 1 чаена чаша заквасена сметана
  • между половин и една чаена чаша захар (Напоследък слагам по-малко захар, около половин чаша за чаша сметана и става дори по-добре. Захарта пречи на замръзването, ако е твърде малко, сладоледът ще стане много твърд, ако е много – няма да замръзне добре.)
  • 2 яйца
  • ванилия по желание

В сезона на сорските плодове добавяме шепа пресни боровинки, малини или къпини, смлени с половин чаша прясно мляко. Много вкусно става:)

домашен сладолед

  1. Разбивате яйцата на пяна с половината от захарта (и щипка сол). (Относно разбиването на пяна, белтъците се разбиват на пяна дори смесени с жълтъците. Нарочно съм заснела видеото така, за да не се ядосвате, ако нещо се обърка с разделянето. Разбира се, по-бързо става ако са само белтъците и потопите купата в топла вода, докато разбивате. Тогава пяната става за секунди.

  2. Разбърквате сметаната с другата половина от захарта. Сместа става доста течна.

  3. Смесвате внимателно двете части. Добавяте ванилия, ако имате такова желание.

  4. Изсипвате в подходяща кутия с капак. Оставяте във фризер. (Напоследък вкъщи използваме формички за домашно ескимо или силиконови формички за мъфини. Стават персонални дози и за тях не е необходима петата стъпка.)

  5. След 20-30 минути разбърквате с лъжица. Направете го още веднъж-дваж. Може да разбъркате и само веднъж, ако нямате време. При последното разбъркване може да добавите ядки или шоколадови парченца.

След 2-3 часа приблизително, сладоледът е готов. Няма никаква разлика във вкуса от разкошен, сметанов сладолед на добра сладоледаджийница. Освен това знаете със сигурност какво съдържа.

За онези, които се чудят защо не купувам сладолед от хранителните магазини, набързо ще обясня: в състава на почти всички сладоледи масово производство влиза хидрогенирано масло. Това е растително масло, втвърдено при много висока температура, което организмът ни почти не изхвърля. То прави много бели, например отлагайки се по стените на артериите. Няма да навлизам в подробности – има достатъчно злокобна информация в нета.

Аз ви препоръчвам да си купите пресни яйчица и да си забъркате едно сладоледче! Вижте и видеото за потвърждение колко лесно става:

Вкусно лято от мен:

Мамина Бубина Писина

 

ДОМАШЕН МЕНТОВ СИРОП: СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО!