папиемаше

Напоследък дъщеря ми все мокри парчета тоалетна хартия и прави топчета. Първо й показах какво се случва, след като остави такова топче да изсъхне, след това реших че е готова да направим нещо от папиемаше. Дъщеря ми в момента е на 3 и половина, така че аз помагах. Според мен това занимание не е сложно и ще бъде забавно и на по-големи, и на по-мънички деца.

папиемаше

Първо накъсахме на лентички листове, на които бяхме рисували и ги събрахме в една кана. Тоест, рециклираме хартията, което е важно. Късането е достъпно дори за дечица, които нямат годинка, разбира се, стига да не се опитват да изядат хартията:)

папиемаше

Добавихме вода към парченцата и оставихме малко да я попият. Ние не сме от най-търпеливите, затова почакахме десетина минути, но се оказа достатъчно. На Елора й хареса да разбърква сместа.

папиемаше

След това изцедихме водата.

Използвахме формички за лед, за да оформим нашите хартиени красоти. Подходящи са всякакви силиконови или пластмасови форми, даже такива за пясъчника. Показах на дъщеря ми как да напълни формичките и разбира се, активно помагах. Те трябва да са натъпкани догоре с мокра хартия.

папиемаше

На другия ден формичките от папиемаше бяха напълно изсъхнали. Аз ги извадих, понеже нашата форма не е от най-гъвкавите.

папиемаше

Елора ги оцвети в различни цветове. Позволявам й да ползва акрилна боя, но и темперна ще бъде подходяща за оцветяване. Важното е боята да не е много течна.

папиемаше

Накрая с горещ силикон (може и с моментно лепило) залепих парчета магнит на гърба на формичките и така се получиха чудни магнитчета. Планирам да направим повече формички от папиемаше по Коледа, защото са лесни и евтини за изработване, а вкъщи обичаме да правим подаръчета.

папиемаше

Опитайте! Няма почти никакво цапане, а бабите и дядовците получават приятен спомен, който да закрепят на хладилника.

Успешно изработване на спомени от мен:

Мамина Бубина Писина

 

НАПРАВИ САМ: ЗАТОПЛЯЩА ВЪЗГЛАВНИЧКА