chesalka zabki

Продължавам темата за бебетата и чесалките за венци, този път с играчка, която може да бъде изработена лесно, дори и ако не притежавате шевна машина. Необходими са:

  • дървени мъниста
  • памучен плат

Изберете по-едри и небоядисани дървени мъниста, защото това е чесалка за зъбки и венци, ще бъде лапана и дъвкана. Важно е да колкото е възможно по-безопасна. Както знаете, боите и лаковете съдържат някакъв (често минимален) процент олово, радий или други опасни за децата и за възрастните елементи.

Платът, който ще ползвате, е по-добре да е памучен, защото синтетиката задържа повече бактерии (според информация, на която съм попадала, аз не съм експерт). Материята трябва да е здрава и да не се разнищва лесно. Може да изберете естествена коприна от някой шал или дреха, която не носите. Ако пък е в червено-бялата гама, чесалката ще бъде и мартеничка за бебета.

chesalka zabki

Ако чесалката е за вашето бебче, спокойно можете да рециклирате парче плат от някоя ваша дреха. Ако не е – както е в моя случай – тогава изберете неизползван плат и го изперете предварително.

Трябва ви дълго парче с дължина поне 50 сантиметра и ширина, в която мънистото се нанася три – четири пъти. Ако платът се разтяга, може да е по-тесен. На снимката съм показала памучно трико в черно и бяло. Бебетата виждат най-добре контрастните комбинации.

chesalka zabki

Зашийте плата по дължина. Ако нямате шевна машина, зашийте го здраво на ръка. Мънистата не бива да изпадат, за да не задавят бебето.

После обърнете зашития плат с лицето навън. Най-лесно става като прекарате през шнура безопасна игла, закачена на връзка за обувки или панделка. После закачате безопасната игла за другия край на шнура и издърпвате връзката (или панделката) обратно.

chesalka zabki

Оставете 6-7 сантиметра дължина от шнура и направете възелче. Вкарайте първото мънисто и направете второ възелче. Аз сложих 6 мъниста, но все-пак броят им зависи от големината им и личната ви преценка. Накрая завържете двата края на шнура един към друг.

chesalka zabki

При наличие на шевна машина и ентусиазъм, подгънете навътре краищата на шнура. Така чесалката за бебешки зъбки и венци ще изглежда по-красива.

Тази играчка е изключително простичка, може да се пере и ще бъде една от малкото, за които ще бъдете сигурни от какви материали е изработена. Опитайте!

Желая неусетно поникнали зъбчета!

Мамина Бубина Писина

НАПРАВИ САМ: ЧЕСАЛКА ЗА БЕБЕШКИ ЗЪБКИ