как се прави квас

Изобщо не съм някоя ненадмината кулинарка. Не съм веща в месенето, затова гарантирам, че правенето на квас за хляб е супер лесна работа! Така че, ако сте започнали да цените хубавия домашен хляб, ето как като на шега да си отгледате квас вкъщи:

Необходими са:

 • стъклен съд (аз ползвам по-голям буркан, като за компот. Лесно се закрепва тензух за гърлото му и събира прилично количество квас)
 • метална или дървена бъркалка (аз ползвам обикновена лъжица)
 • парче тензух или друг рехав плат, с който да захлупите буркана, плюс ластиче за закрепването му (За първия си квас изрязах парче тюл, защото нямах друго. Ползвайте каквото имате)
 • изворна или филтрирана вода (филтрирана, тоест от филтър-кана)
 • пълнозърнесто брашно (защото трябва да има фибри. За първия ми квас имах само фино бяло брашно вкъщи, затова добавях пшеничен зародиш и трици. Стана без проблем. През годините съм захранвала кваса и само с бяло брашно, но не съм започвала квас само с бяло брашно.)
как се прави квас

Изчетох каквото намерих на български по темата в нета. Много ме беше страх да не сбъркам. Там имаше легенди за прастари квасове, за бъркане само в едната посока, за материала, от който са направени съдовете…

ВСЪЩНОСТ Е ЛЕСНО!

Аз съм практичен човек, макар че пиша и чета предимно фентъзи. Показвам тук моя работещ, нетрудоемък и простичък начин за отглеждане на квас вкъщи. За над двете години, в които ползвам единствено квас, ми е умирал само два пъти, макар понякога да съм се разсейвала и да съм пропускала цяло денонощие да го подхраня. Да, квасът в един момент се изхабява и умира, при мен се случва в края на пролетта всяка година.

ПОДХРАНВАНЕ НА КВАСА:

Понякога подхранвам кваса по два пъти на ден (ако ще ми трябва по-голямо количество) или слагам двойна доза продукти, ако няма да съм вкъщи. Квасът е чувствителен към времето и сезона. Например в началото на лятото той е по-капризен и хлябът вкъщи втасва по-бавно, а през горещите месеци ми се е случвало жегата да го убие. Мъртвият квас няма да вдигне тестото, дори да го чакате цяло денонощие и ще мирише малко по-различно, но не лошо. Той не е отровен, просто няма достатъчно живи бактерии в него.

Квасът може да се използва не само за вдигане на тесто, а и вместо мляко в тесто за гофрети и палачинки например. Стават по-хрупкави.

СТЪПКА ПО СТЪПКА:

 • Начало. Смесвате 2-3 супени лъжици пълнозърнесто брашно с филтрирана или изворна вода до консистенция по-рядка от тесто за кекс и по-гъста от боза. Не се вманиачавайте относно консистенцията: горе-долу да наподобява. Захлупвате с тензуха и оставяте на сянка, може и в шкаф. Моят стои в шкафа.
как се прави квас
 • На другия ден добавяте същото количество брашно и вода, разбърквате. Късметлиите ще забележат първите мехурчета. Не се бойте, ако още няма, обаче:)

как се прави квас
 • Ден трети – сигурно има тъмна течност над утаилото се тесто. Пак добавете брашно и вода, бъркате. Мехурчетата са повечко.
как се прави квас
как се прави квас
 • Ден четвърти. За тъмната течност казах, че е нормално. Добавете брашно и вода и се порадвайте на мехурчетата. Захлупвате пак отгоре с тензуха, за да не влезе някоя мухичка.
как се прави квас
 • Ден пети – почти сте си отгледали квас. На следващия ден може да месите с него. Пак го подхранете с брашно и вода. Продължавайте, докато искате да си го отглеждате:)
Ден пети - почти сте си отгледали квас. На следващия ден може да месите с него. Пак го подхранете с брашно и вода. Продължавайте, докато искате да си го отглеждате:)

Така, какво друго може да ви тревожи:

 • Квасът няма силен аромат, така че никой няма да го надуши в кухнята ви.
 • Ако ще отсъствате и няма кой да ви гледа кваса (и да меси с него), сложете буркана с квас в хладилника. Оставяла съм го за 5 дни и като го извадих на шестия, пак имаше мехурчета, беше си жив.
 • Някои хора изсушават кваса на тестени топчета като му добавят брашно, но аз не съм имала излишен, за да го правя.
 • Квасът може да е заместител на млечните продукти в доста рецепти. Малко по-кисел е от маята, лъжица-две-три захар в тестото поправя киселия вкус и помага за по-доброто втасване.
 • За един хляб от около 700 грама до килограм брашно ще ви трябва около 200 мл квас. Колкото повече захар, мазнина и пълнозърнесто брашно има в рецептата, ще ви трябва и повече квас.
 • В един момент бурканът с квас хваща плесен по гърлото. Аз от време на време прехвърлям сместа в чист буркан и мия стария.

Вижте и супер-лесното домашно месене и печене на хляб БЕЗ ХЛЕБОПЕКАРНА. За хора с малки кухни, малък бюджет и дори с две леви ръце! Ние от години сами приготвяме своя хляб. Постепенно научихме и семействата на нашите родители. Ползваме квас и за приготвяне на тесто за пица, за питчици и тестени десерти, за гофрети и солети. Няма да обяснявам защо е по-добре да предпочетете кваса пред маята за хляб. В нета има достатъчно информация по темата. Аз ви желая безпроблемно отглеждане на този полезен домашен любимец:) Вижте видеото, то доказва колко е лесно!

ВИДЕО:

https://www.youtube.com/watch?v=tybEYdtx_MM&t=3s

Ето още две идеи за квас, този път доста по-непознати в наши дни. Първият се приготвя за 24 часа и от него може да се направи чисто бял, некисел хляб, а вторият е за сух квас, който се активира, когато ви е нужен:

бърз и сладък квас рецепта

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

хляб с квас как се прави