идеи за детски рожден ден

Страстта ми към необикновените неща често ми създава главоболия и поговорката „Да би мирно седяло…“ още по-често важи с пълна сила за мен. Какво да се прави – не вярвам, че някога кротко ще наема парти център и ще празнувам рождения ден на дъщеря ми без седмици майсторене, проучване и… готвене. Имам късмета детето ми да е родено през пролетта, когато времето е подходящо за пикници. Нито е твърде горещо, нито студено. Заради гостите обикновено отлагам празнуването със седмица-две, за да не ги уплашат температурите на тъкмо започналия април. Точно това изчакване ме накара да се замисля какво още бих направила вместо стандартното празненство.

Ако и вие търсите нещо различно за рожден ден, тези три идеи може да ви харесат. Да, извън парти центровете като домакини повече ще се занимавате с организацията, но денят ще се помни дълго, а може дори да ви струва по-евтино! След последния пикник доста деца бяха убедени, че искат и те да празнуват сред природата.

 1. Пътуване с влак.

Романтично, нестандартно, на прилична цена, незабравимо за децата. Не само момченцата ще оценят огромната машина, приключението и новите гледки. Ако сте късметлии и живеете в Пловдив, там има детски влак. Ако се намирате някъде по пътя на теснолинейката Септември – Добринище, тя също е чудесен избор. Ако живеете в София, пътуване до гара Бов ще свърши работа. През летните уикенди се возят доста туристи, но за зимните нямам наблюдения. Друга възможност е Банкя. Все-пак разпитайте на гарата дали има нашествие от гратисчии във влаковете, за да не си развалите рождения ден.

Купете двупосочни билети за гостите си и им ги раздайте на гарата. Може да опитате да получите отстъпка за група. Не канете много деца обаче, за да имате време да се насладите на пътуването и да размените по някоя дума с родителите. Сметнете: пет деца, плюс десетима родители, плюс две-три братчета или сестричета са двайсетина души „гости“. Задължително поискайте от поканените да потвърдят присъствието си няколко дни предварително.

КАКВО ДА ВЗЕМЕТЕ СЪС СЕБЕ СИ:

Пригответе кесии със суха храна и напитки за всеки от гостите. Това означава:

 • поне един сандвич (от пътя се огладнява)
 • вода
 • лакомства (домашно приготвени или купени, вие решавате)
 • сок или лимонада
 • термоси с кафе, чай, за децата мляко (с/без какао)
 • плодове
 • ядки и сушени плодове
 • вместо торта – вземете мъфини или малки кексчета и сложете на всяко свещичка.

ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ:

 • Отпечатайте за всяко дете лист с гледки, които да открие: това може да са последователни снимки на гарите, на забележителности, които се виждат от влака, на тунели, знамена, животни, превозни средства или неща в самия влак. Важното е, че такъв визуален списък ще държи децата заети и развълнувани от самото пътуване, а не толкова от тичането из влака.
 • Може просто да приготвите списък с гарите за всяко дете, ако нямате време за друго. Пишете с шарени, големи букви.
 • Знаменца. Махайте на хората по пътя, докато пристигате или потегляте.
 • Разкажете на децата правила за движение на влаковете, разходете се от вагон във вагон, почерпете останалите пътници за рождения ден на детето си, снимайте се за спомен.
 1. Закрит басейн

Ако живеете в град, където има закрити минерални басейни, това е чудесна идея за рожден ден. Особено ако намерите място с детски басейн. Фитнес с басейн не е подходящо място, трябва ви по-плитък басейн, за плацикане. Има хотели с неголеми басейни, които са спокойни, макар да не са с минерална вода. Предупреждавам ви, че ще има родители, които няма да харесат идеята да се покажат по бански, но ако детето ви обича водата, тогава празнувайте с плуване!

Отново ви съветвам да не каните много деца. Не само защото групата ще стане огромна, а и защото цената за вход ще ви излезе соленичка. В момента в София тя е над 10 лева за възрастен, ако не договорите обща цена за група, за което ви съветвам да опитате. На някои места не таксуват деца до училищна възраст.

КАКВО ДА ВЗЕМЕТЕ СЪС СЕБЕ СИ:

 • опакована почерпка за вкъщи. Ясно е, че няма как да се храните в басейна, но може да подарите торбички с лакомства на гостите си. Още щом излязат от сградата на басейна, всички ще се почувстват прегладнели.

ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ:

 • принадлежности за плуване. Шапките в басейна може да са задължителни – проверете и предупредете гостите си, ако е така.
 • надуваеми играчки, дъски и „нудъли“

Шапките за плуване и надуваемите играчки може да са малки подаръци за гостите ви, вместо почерпка. Така ще им спестите излишни разходи, особено ако вие ги купите на цени на едро.

Направете си снимки за спомен в басейна или отвън, докато се събирате.

 

 1. Пътуване със закрит лифт

За съжаление това май може да се направи само в София, но ако денят не е дъждовен, и открит лифт върши работа. За утеха – в София в момента не работят откритите лифтове:)

В Сливен се возихме на лифта до Карандила в началото на май и много ни хареса. Ако сте от града, разходката дотам е опция.

Отново съветвам да поканите малко деца – цената на човек в двете посоки на закрития лифт не е никак приятна. Точно затова не много семейства повтарят изкачването с него. Раздайте билетите на родителите, нека всеки сам решава кога да си тръгне (всичко се случва). Децата много ще се забавляват, а понеже пътуването не трае дълго, ще имате време и за разходка. Предупредете гостите си да облекат топли дрехи – в планината сезонът е друг. Много е вероятно да има сняг – за радост на децата и някои от родителите:)

КАКВО ДА ВЗЕМЕТЕ СЪС СЕБЕ СИ:

 • поне един сандвич за всеки гост (в планината се огладнява)
 • вода
 • лакомства (домашно приготвени или купени, вие решавате)
 • термоси с кафе, чай, мляко с какао
 • ядки и сушени плодове
 • вместо торта – вземете мъфини или малки кексчета и сложете на всяко свещичка (свещичките може да запалите и духнете в кабинките на лифта, защото навън вятърът ще ви попречи)

Накрая съберете боклука и го изхвърлете в града, дори да видите кошчета.

ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ:

 • шейни (много е вероятно горе да има сняг)
 • моркови (ако ще правите снежен човек)
 • вятърни ленти (децата обичат такива неща, особено ако сняг липсва)
 • пикник одеяла
 • храна за птици (или закачете хранилки)
 • хвърчила

Можете да поканите само едно или две дечица със семействата им – например най-близките приятелчета на детето ви. По-важно е да присъстват неговите приятели, а вашите да почерпите вкъщи, нали така? Съветвам ви, щом рождения ден наближи, да изпробвате избрания план само със своето семейство. Така ще сте подготвени за изненадите и ще сте по-спокойни на самия празник. Ако ви остане време, скрийте някоя изненада на мястото и направете карта за децата с указания как да я намерят: пакетче с „късметлийски“ значки или фигурки, по една за всяко дете.

Незабравими празници и щастливо порастване от мен:

Мамина Бубина Писина

 

ДА СИ НАПРАВИМ САЛ!