захранване на бебе

Ако ви предстои за първи път да захранвате бебе, вероятно реда, количеството и начина на предлагане на храните ви се струва ядрена физика. Много майки изчитат всичко, което открият по темата, втурват се да търсят био зеленчуци и много държат да контролират не само качеството, но и количеството храна, което бебето им ще погълне.
Не крия, че съм фен на Захранването, водено от бебето, така че фактите, които сега ще споделя, до голяма степен са в полза на този тип захранване, но информацията ще е полезна на всяка майка:

 1. Ако сте кърмили бебето си, алергиите към храни са по-малко вероятни. Бебето ви вече е опитало храните чрез майчиното мляко.

 2. Целта на захранването е детето ви да се храни с удоволствие. Да познава различните вкусове и да има любими храни. Да се научи да сдъвква добре храната си, за да е здраво. Да знае кога е сито е време да спре да яде. Тоест, вие трябва да дадете възможност на детето си да се научи на тези неща. Скоростното изяждане на разписано количество смесена и пюрирана храна едва ли ще го научи на всичко това.

 3. Пюретата от магазина (особено масовите марки) не са най-добрият избор. Наистина. Все едно вие да се храните само с консерви. Те съдържат минимално количество месо или зеленчуци, при това подложени на агресивна обработка (за да имат дълъг срок на годност, без да са на хладилния рафт) и доста нишесте, понякога хидрогенирани мазнини (като маргарина, мнооого близък до пластмасата) и други съвсем не полезни съставки.

 4. Вместо гранулирани чайове, сварете отвара от аналогичните билки – в тях ще има истински, естествени витамини. Например отварата от семена от копър е богата на витамин C.

 5. В различните страни бебетата се захранват по различен начин. Изобщо не е на живот и смърт кое да дадете първо и кое много по-късно, освен ако бебето ви няма сериозни алергии. Не се плашете излишно и не се карайте с майка си и свекърва си по темата. Никой от вас няма да е прав.

 6. Био плодовете и зеленчуците не са по джоба на всеки, а и малко деца имат късмета да продължат да се хранят с такива в следващите години от живота си. Добре е да знаете, че водата премахва до висока степен нитратите: чрез накисване или чрез варене. После непременно изхвърлете водата, не я добавяйте в домашно приготвеното пюре.

 7. Ако изберете „Захранване, водено от бебето“, още след първата годинка детето ви ще може да се включи в семейното меню. Няма поне още две години да приготвяте отделни гозби. Много е вероятно вие, възрастните да подобрите начина си на хранене, готвейки храната така, че да е подходяща и за детето ви – в моето семейство се случи.

 8. Бебешки бисквити не съществуват, освен ако не сте ги пекли вкъщи. Започнете да четете етикетите на пакетираните детски храни, напитки или дори витамини, и ще се убедите, че е по-добре да запретнете ръкави и да се понаучите да готвите. Не се залъгвайте, че купувате безвредна, още по-малко полезна храна. Уви.

 9. Много по-малък е шансът детето ви да придобие непоносимост към консистенции, ако заложите на „Захранване, водено от бебето“ и целите парчета храна. Постепенното въвеждане на по-едро смляна храна всъщност по-често предизвиква задавяне, гадене и неприятни асоциации от консистенцията на храната, които от своя страна водят до отказ да се консумират (и дори да бъдат опитани) определени храни от деца или възрастни. Един трик – ако порасналото ви дете не харесва изцеден вкъщи портокалов сок, тогава изберете наистина сладки портокали, а сокът от тях пасирайте (може изобщо да не му казвате, че сока не е от кутия). Така ще надхитрите именно непоносимостта към някои консистенции.

 10. Приучете детето си на свежа, домашна храна, като всеки ден заедно се храните с такава. Не го правете роб на евтини полуфабрикати, които предизвикват привикване и желание да консумирате още и още. Ние сме това, с което се храним.

 11. Никога не хранете детето си насила. Не го заставяйте да изяде всичко в чинията си. Гладът е най-добрата подправка – не го забравяйте!

 12. Храненето е социален акт, а не самотно занимание и проста необходимост. Включете детето си в приготвянето на храната, дори това да е обикновена салата. Хранете се заедно, общувайте!

захранване на бебе
Ето я дъщеря ми на годинка на плажа, щастлива и прегладняла. Меню: таратор, две пилешки шишчета и една праскова.
Желая ви непретенциозни към храната деца и някой, който да мие чиниите после!
Мамина Бубина Писина

8 ИЗПИТАНИ ПРАКТИКИ ЗА ЗДРАВЕ