камъчета с цифри

Много отдавна вкъщи сме се запасили с камъчета и планираме да нарисуваме разни полезни нещица върху тях. Най-сетне им дойде редът – на тези с цифрите.

Сигурна съм, че всеки може да ги направи. Необходими са ви:

  • 9 или 10 плоски камъчета, може с еднаква или различна големина. Нашите са различни и големината нараства според цифрата.

  • Акрилни бои. Може и само един или два цвята, но колкото по-шарени според мен, толкова по-добре.

  • Прозрачен лак на водна основа или спрей – не е задължителен, просто придава блясък и фиксира рисунките.

  • Торбичка.

камъчета с цифри

Ето ги нашите камъчета в процес на изработка – докато ги лакирам.

От едната страна изписах цифрата (аз направих и числото 10), а от другата страна на камъчето мацнах съответния брой точици. Така, също като с помагалата по методите на Монтесори и Доман, с тези камъчета детето ще свързва количество с цифра, докато си играе с тях.

камъчета с цифри

Ние ги ползваме и за свързване на дума с цифра. За дъщеря ми беше странно, че цифрите могат да бъдат изписвани и с букви, а някои букви приличат на цифри. Освен това ги редим във възходящ и низходящ ред, балансираме ги на кула и ги превръщаме във валута за игри.

Разбира се, с камъчетата може да се играе по всякакви начини, които детето измисли само. То ще усвои знанието от тях между другото, стига от време на време да му обръщате внимание върху изписаните знаци.

камъчета с цифри

Изберете торбичка или панерче, в което да ги съхранявате. Така опаковани, камъчетата са и чудесен малък подарък за някое приятелче на детето ви, който можете да изработите заедно. Сигурна съм, децата че с радост ще ви помогнат да ги съберете и ще са горди да направят точиците сами.

камъчета с цифри

Ние с дъщеря ми при всяка възможност се запасяваме с нови камъчета и до Коледа ще правим подаръчета.

Мамина Бубина Писина

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ПАРАШУТ ЗА ИГРА