карти будители

Първо – честит Ден на будителите! Нека не ги забравяме и да се раждат нови и нови!

Сигурно заради противопоставянето на двата празника – снощния Вси светии и днешния – реших да направя тези карти за дъщеря ми. Така че, макар да не съм се колебала да се маскираме ли, да раздавам ли лакомства, полемиките се оказаха съзидателни. Направих 12 карти, вдъхновени от подобни карти, които се ползват в метода на Мария Монтесори. Избрах 12 личности по мои критерии, чисто сантиментални. С мъжа ми спорихме за съдържанието доста, затова сега подозирам, че немалко хора ще последват порива да обяснят как всъщност трябва да бъдат направени картите:)

Ако ви харесат – свалете ги, разпечатайте ги, ламинирайте ги (те са 3 листа А4). Ако нямате ламинатор или офис с подобна услуга наблизо, може просто да ги залепите върху картон, или да ги облепите с тиксо. Едва ли детето ви ще има нещо против.

карти будители

Текстовете са простички, без дати, без години. Искам децата ни да запомнят личностите, за които разказват картите. За дати има време.

Текстовете имат ограничена дължина. Избрала съм по-любопитните факти от живота на тези 12 българи. С тях ще е по-лесно да бъдат възприети като хора от плът и кръв – като нас, като децата ни. Според мен така ще има по-голям шанс едно дете да се вдъхнови и да мери постъпките си с делата на историческа личност.

Използвала съм съвременни думи, вместо оригиналните термини (като абаджийство например). Нека децата разбират какво им се разказва. Нали за същото са се борили всички онези будители – да се молим и да пишем на български, за да бъдат разбирани думите, а не само наизустявани?

И да, портретът на Паисий Хилендарски е от двулевка, нарочно. Така дъщеря ми ще помни кой е нарисуван на тази банкнота (поне докато е в обръщение). Аз, да си призная, не знаех. Не бях погледнала нито веднъж.

карти будители

Дъщеря ми наистина хареса картите. Пролича си, защото веднага поиска да й ги прочета още веднъж. Тя сега е на 3 и половина (споделям за информация, ако се чудите дали са подходящи за вашето дете). Сигурна съм, че биха били полезни не само на малки деца и дори не само на деца. Аз самата не бях чувала голяма част от информацията, която подбрах за тези карти.

Възнамерявам да ги четем от време на време – като приказки за български, реално съществували герои. Да разглеждаме лицата им и да споделяме на кой и по какво ни се иска да приличаме.

карти будители

Няма да изреждам имената на личностите от картите. Свалете ги и сами вижте кои са. Обещавам да направя нови скоро, а сега с дъщеря ми отиваме да сложим цвете на едно-две места.

Подмених файловете, за да улесня свалянето им.

Желая ви прекрасен ден и дано не ви сгащят от някоя телевизия, за да ви препитат набързо знаете ли какъв ден е днес, или за да им изброите няколко имена на будители:) Което, уви, само ще свие стомасите на по-голямата част от зрителите, напомняйки им как стърчат в час по история, а от главата им са изхвърчали всички уроци… Не забравяйте – празниците не са за изпитване!

Евел Инара

Левски карти