коледен календар със зимни стихчета

След милионния път, в който тригодишната ми дъщеря зададе въпроса „Кога ще е Коледа?“, разбрах че имам нужда от визуализация. Някаква предпразнична залъгалка, с която тя ще брои дните и ще може да си представи времето, което остава до лелеяния празник и пристигането на дядо й Коледа. Мислех, че изработването на коледни подаръчета и украса, писането на писма до добрия старец и други такива занимания този декември ще са достатъчни, но не се оказах права.

И така, осъзнавайки в работен ден, че ми трябва коледен календар и то веднага, наложи използването на наличните вкъщи материали. По тази причина заложих на пликове (като за писма) с български стихчета на коледна, новогодишна и зимна тематика.

коледен календар със зимни стихчета

Две големи хартиени торбички от покупки станаха на пликове. Нарязах ги на квадрати със страни от 14 сантиметра и ги сгънах откъм нещампованата им страна. Ако имате употребявани хартиени торбички за подаръци или опаковъчна хартия, може да заложите и на такива. Залепих квадратите, оставяйки обаче пликовете отворени.

Набързо събрах от нета всички български детски стихчета, които успях да намеря, а от тях подбрах 24. Стихове на поети като Леда Милева, Петя Караколева, Гео Милев, Лъчезар Станчев, Димитър Спасов, Дора Габе, Асен Босев, Чичо Стоян, Иван Вазов, Асен Разцветников… Няма да ги изброявам всичките. Докато ги четях, някои от стиховете доста ме разчувстваха и аз самата станах нетърпелива за посрещането на Коледа. Така че, дори да имате вече коледен календар, вижте тези страхотни стихчета от български автори. Прочетете ги на децата си. Имената на хората, които са ги написали, също си заслужава да бъдат чути от тях.

коледен календар със зимни стихчета

Късно вечерта с дъщеря ми добавихме малко цвят върху пликовете. По-точно, аз оцветявах целеустремено, а Елора рисуваше повече по ръцете си, но това е друга тема…

Принтирах стиховете и числата за всеки ден до Бъдни вечер. Ето ги, 6 листа с по 4 стихчета, плюс един с числа:

Ако идеята ви допадне и решите да направите календара за втора година като мен, ето още 26 стихчета. Може за последния ден да сложите две:) Тези дори ми харесват повече, като че ли…

коледен календар

После напъхах стихчетата в пликовете, а пликовете залепих, като през тях промуших дълъг канап. Избрах да закача пликовете в два реда на стената, но всъщност можете да го направите в колкото редове пожелаете и къде ли не: на таблата на леглото, на корниза, на някой шкаф. Елора победоносно свали първия плик със стихче. Изглеждаше така, сякаш беше получила писмо от самия дядо Коледа.

И така: ще броим дните до Коледа. Ще упражняваме числата. Ще учим зимни и коледни стихчета. Ще обогатяваме речника си. Ще си говорим за обичаите, които се споменават в стихчетата. И това само с две торбички от покупки и много талант на българските поети.

коледен календар

Желая ви безаварийно и спокойно дочакване на Коледа! Дано нашият бърз, евтин, но пък вдъхновяващ календар да ви е харесал!

Евел Инара

ВИЖТЕ И КОЛЕДНИЯ КАЛЕНДАР СЪС СЕМЕЙНИ ДЕЙНОСТИ:

коледен календар за семейството