монтесори сензорни торбички

Интересното е, че направих тези сензорни торбички първо не за дъщеря ми, а за момиченцето на моя приятелка, което тъкмо навършваше годинка. Не знаех какви играчки притежават вкъщи, а тя си има и по-голямо момиченце, затова се надявах торбичките да не присъстват все-още в детската им стая. Още докато ги изработвах, осъзнах че трябва да направя същите и за Елора – тя не спираше да се върти покрай мен и да иска да ги разгледа. Наложи се паралелно да ушия същите. По-късно приятелката ми сподели, че подаръкът е станал любима играчка на по-голямото й момиченце, което е вече на 4.

Така осъзнах, че тези тактилни торбички, които ми се струваха подходящи за по-малки дечица, са страхотни за всички деца в предучилищна възраст.

С тях детето опипом може:

 • да ги сортира по двойки

 • да върви като по сензорна пътечка

 • да упражнява хвърляне

 • да научи понятия като леко и тежко, баланс – те са еднакви по размер, а различни и по тежест

 • да брои

 • да разпознава цветовете, материите, шарките

И какво ли още не!

монтесори сензорни торбички

Направих за дъщеря ми „маска за очи“, понеже тя особено се впечатлява от игрите със затворени очи, но пък все наднича, ако не съм взела мерки:) Тази маска ползваме не само за сензорните торбички, а и за игри на сляпа баба вкъщи. Опитайте игрите със сензорни торбички, страхотни са, когато времето не позволява да сте навън.  Давам на Елора да разпознава с опипване и други предмети, да познава в коя стая съм я завела, или пък я насочвам с дрънкалка или звънче.

монтесори сензорни торбички

Удобно е торбичките да стоят в панерче, защото то се превръща в мишена, в която да мятаме торбичките. Това е забавна игра за уморени родители, които хем играят с детето, хем си лежат:)

Тази игра работи за по-доброто възприемане на пространството, синхронизира зрениението и движенията.

монтесори сензорни торбички

Можете да си направите сами такива тактилни торбички, а можете да ги поръчате.

Ако искате да ги изработите, има лесен и по сложен вариант. Лесният е торбички от стари чорапки, а ако сте решили да шиете, са нужни:

 • парчета плат по двойки с големина 20/8 см
 • парчета плат за калъфчиците с големина пак 20/8 см
 • пълнеж от: вата, стиропор на гранули, ориз, едър боб…
 • панерче
 • маска за сън

сензорни торбички монтесори

Парчетата плат е добре да са различни по цвят и материя. Прегъвате ги на две и зашивате, като оставяте отвор за торбичката с пълнеж (който ще зашиете, след като я напъхате вътре). Изрязвате триъгълниче в ъглите около шевовете, така че да се прегъне по-добре.

сензорни торбички монтесори

Ушивате и вътрешна торбичка със същата големина от по-нелюбим за вас плат. Така ще можете лесно да перете възглавничките, пълни с боб и ориз. Онези с вата и стиропор няма нужда да бъдат вадени.

сензорни торбички валдорф

Ето ги напълнените вътрешни торбички. Не ги пълнете много, а за по-лесно ползвайте фуния.

Още нещо – освен за игра на децата, тези сензорни торбички успокояват родителските умове – само ги подръжте и размачкайте с пръсти:)

Сензорните торбички присъстват в обученито по метода на Монтесори, както и на Валдорф.

сензорни торбички

Ако не сте от сръчните, можете да поръчате комплект сензорни торбички. Както всеки път, с удоволствие ще ги изработя:)

Цената му е 40 лева и съдържа кош, 16 сензорни торбички и маска за очи. Цветовете и материите варират според наличните платове, но винаги ще са разноообразни както по цвят, така и на допир.

сензорни торбички

Мамина Бубина Писина

ТИХА КНИЖКА ЗА ПЕПЕРУДИТЕ