сурвачка

За мен сурвачките са си вълшебни пръчки. В първия ден на годината те притежават магическа сила и с тях всяко дете може да дари на близките си здраве и късмет, а на дома – изобилие. Това обяснявам на дъщеря ми за сурвачките. Рецитирам й пожеланията, но не я карам да ги запомня. Предлагам й да каже това, което й дойде наум, само да е добро пожелание. Mиналата година тя просто ни понаби по гърбовете, без да промълви нищо. Ще видим как ще е тази година.

сурвачка

Ако детето ви вече може да държи нещо в ръка, без да бръкне в своите или нечии чужди очи, направете му сурвачка! Става бързо и не струва много, знаете:

  • клонка от дрян
  • малко вълна (най-добре сурова)
  • пуканки (без добавки:)
  • сушени плодове (каквото ви харесва)

Аз съм от хората с безброй проекти, ала без брилянтна организация, затова втора година тичам на 31 декември следобед да търся кой продава дрян. Това е причината нашите пръчки да не се особено кичести:) Нищо, пак ще станат вълшебни!

сурвачка

Първо завързвам на кръгчета с по-здрав вълнен конец стърчащите клонки по ствола. После омотавам клонките с парчета сурова вълна. Тя се къса лесно, но и лесно се заплита. Накрая нанизвам пуканки и сушени плодове на конец и го пристягам по клонките. Ако сами пукате царевицата, изчакайте десетина минути пуканките да омекнат, преди да ги нижете. Иначе ще бъдат твърде чупливи.

сурвачка

Миналата година показахме готовите сурвачки на Елора веднага щом стана от следобедния си сън. Тогава тя беше на 2 и половина. С баща й предложихме да си избере една и тя го направи, а след това бързо я занесе в стаята си… за да изяде всички пуканки по нея:) Имайте едно наум, когато давате такава сурвачка на детето си за първи път.

 

сурвачка

По традиция сурвакарите са били момчета на възраст между 4 и 12 години, днес полът няма значение. Нека в първия ден на Новата година всички български деца размахат своите вълшебни сурвачки и издействат на всички ни здраве, късмет и берекет!

Мамина Бубина Писина

сурвачка

ТИХА КНИЖКА ЗА ДЖУНГЛАТА