евтини развиващи играчки

Харесвам играчките, които не заемат много място, ще занимават детето дълго време, носят ползи и не струват почти нищо. Тези двете са точно такива – евтини и развиващи. Разбира се, сега няма да говоря за камъчетата, съчките и останалите природни материали, които също са ми особено любими и са разпилени безплатно по поляните:)

И така, ако не сте от разточителните родители, този пост е за вас. Дори да сте, тези евтини играчки пак ще ви свършат много работа.

евтини развиващи играчки

Пръчици и кубчета от дърво ще намерите в по-големите магазини за играчки и на някои канцеларски щандове, сигурно ги има и в книжарниците. Има натурални и цветни. Цветните пускат боя, ако бъдат намокрени (имайте го предвид, ако детето ви лапа играчките).

ВАЖНО: Малките кубчета не са подходящи за деца, които лапат предмети, поради опасност от задавяне. Забелязала съм, че ако захранвате бебето с цели парчета храна по ЗВБ (Захранване, водено от бебето), тогава този проблем почти отпада. Но винаги трябва да го имаме предвид.

евтини развиващи играчки

Какво може да правите с пръчиците?

  • сортиране по цветове (ако изберете цветни пръчици).
  • конструиране на фигури (или „рисуване“ с пръчици или кубчета, както го нарича дъщеря ми). Съществуват безброй форми, които може да съберете. Забавно е, развива пространственото мислене, въображението. Можете да покажете и геометричните форми на детето си с такива пръчици.
  • кули за баланс (с кубчетата).
  • да очертавате пътища за колите.
  • да пишете буквите: за извитите части ползвайте кубчета, за чертите – пръчици.
  • да броите. Може да събирате кубчетата в редица, изобразявайки цифрите на принципа на пръчиците на Кюизинер. При пръчиците на Кюизинер на 1 съответства 1 см, на 2 на 2 см (или две кубчета) и така до 10 – 10 см.
  • копиране на изображение. Направете няколко „картинки“ от пръчиците/кубчетата и ги снимайте с телефона си. Може да ги показвате на детето си директно от екрана, или да ги принтирате. Предложете на детето да ги повтори.
  • за малки и големи творци – да изработвате гривнички например. Пръчиците се огъват, ако бъдат поставени в топла вода за денонощие. За това – подробно в друг пост.
евтини развиващи играчки

Броенето с пръчици или кубчета ми е особено любимо, но номерът е подходящ и за сортиране по цветове – само очертайте съдовете с различни цветове моливи/фулмастери. За броенето ви трябват няколко нарисувани съда с отбелязан броя на пръчиците, които да се сложат във тях. Казвам на Елора, че варим „спагети“, правим супа от дървени кубчета, къщички за определен брой пръчици, таралежчета с бодли, пазарски чанти… Възможностите са неизброими. На снимката „слагаме сламки в чаши“.

evtini-razvivashti-4

Съхранявах доскоро нашите пръчици в платнена торбичка, но сега ги преместих в кутия без капак. Така прибирането им е значително по-бързо и лесно, а пръчиците се виждат и приканват детето да играе с тях. Елора преполови третата си годинка и пръчиците вкъщи започнаха да получават роли в ролеви игри. Кубчетата често са хранителни продукти, маси, столчета…

Препоръчвам ви ги горещо! Цената им е наистина нищожна, а ползата и забавлението от тях – гарантирана.

евтини развиващи играчки

Независимо дали сте склонни да обучавате детето си на броене и писане или просто искате да развивате въображението му – кубчетата и пръчиците са незаменима играчка вкъщи. Опитайте!

Изпробвано и обикнато от дъщеря ми и мен:

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО: