опити със сняг

Навън има толкова много сняг, че няма как да не се отрази на заниманията ни вкъщи. Пързаляхме се, оцветявахме го, бихме се със снежни топки и правихме снежни човеци. Сега е ред на малко наука:))

Бях замислила опитите да са 5, обаче за последните два не ми достигнаха температурите и материалите, така че останаха тези 3. Опитите са съвсем простички и не ви трябва предварителна подготовка. Забавни са за децата, освен че могат да почерпят опит от тях. Препоръчвам да не ги правите само веднъж – като за всичко, свързано със знание, повторението помага.

Неоходими са ви:

  • сняг
  • 2 еднакви, по възможност прозрачни съда
  • сол
  • лъжица или лопатка
  • платнена кърпичка или малко парче плат
  • парче бяла кухненска или тоалетна хартия
  • фуния или цедка

За да направите трите опита ще ви трябва около час. Ако нямате толкова свободно време, възползвайте се от парното и някой отоплителен уред, за да забързате процеса.

опити със сняг

Снежен опит 1:

Той се състои от два въпроса:

КОЛКО ВОДА ИМА В 1 ЧАША/КУПА СНЯГ?

КАКВО СТАВА, АКО ПОСОЛИМ СНЕГА?

Аз процедирах така: първо помолих Елора да ми напълни 2 чаши със сняг от прозореца, за да проверим колко вода има в снега. Тя с ентусиазъм веднага направи, каквото й казах. Когато сложихме двете пълни чаши на масата, й предложих да добави в едната от тях сол. Така щяхме да проверим в коя от двете чаши снегът ще се стопи по-бързо. Отбелязахме с подложка чашата с добавена сол и зачакахме. От време на време проверявахме как върви топенето, докато в чашите остана само вода.

снежни опити

Снежен опит 2:

КОЛКО ЧИСТ Е СНЕГЪТ?

Това го направих със цел, понеже Елора непрекъснато яде сняг. Прецедихме разтопения сняг от чашите, за да видим дали е мръсен. Нашият беше от перваза на прозореца, затова подчертах, че би трябвало да е доста чист, в сравнение с онзи на улицата:)

Сложихме малко тоалетна хартия в една фуния и дъщеря ми прекара през нея водата. После оглеждахме внимателно хартията, търсейки мръсни следи. След още час Елора отново си хапваше сняг на улицата, но поне вече беше го изследвала. Ха-ха.

снежни опити

Снежен опит 3:

КАКВО СЕ СЛУЧВА, КОГАТО МОКРИЯ ПЛАТ ЗАМРЪЗНЕ?

Специално за диванета, които не желаят да се приберат, дори когато снегът се е проврял под ескимоса им и целите са мокри. Като моето.

Вкъщи не простираме на открито, затова няма как да демонстрирам с пране. Ако и вие сте като нас, този опит определено ще впечатли детето. Взех малко парче тънък плат и дадох на Елора да го намокри. После разстелихме парчето на пода на общата тераса (или друго място, където няма да му „пораснат крачета“). След час пак се върнахме при него и аз помолих тя да го вдигне. Това, че плата беше станал твърд и не се огъваше много й хареса. Прибрахме се, размразихме плата и повторихме опита. Беше много забавно.

Това е всичко от опитите ни със сняг засега – те са съвсем простички, но за децата ни са истински открития. Надявам се така да окуража дъщеря ми да търси отговори, да е любопитна. Прогнозата е за още няколко снежни дни – опитайте и вие. А ако при вас няма сняг, направете си малко с блендера и пак опитайте!

Весели снежни игри от мен:

Мамина Бубина Писина

КОЛЕДНИ ХРАНИЛКИ ЗА УКРАСА