пластилин рецепта

Направен е само с хранителни продукти, също като пластилина, който правех доскоро за дъщеря ми. Рецептата му не е тайна, напротив, доста майки я знаят. Специално й обръщам внимание, защото имах съмнения и дълго време не се реших да я изпробвам. Понеже в нея има варене, си представях как стоя до котлона и бъркам, ли, бъркам – също като яйчен крем – а после пластилина залепва за дъното на тенджерата и става на буци…

Изобщо не стана така, пластилина стана страхотен и супер лесно се приготвя! Сега ще обясня!

пластилин рецепта

Необходими са ви:

  • 1/3 чаена чаша вода с добавен оцветител в нея (хранителни бои или по-добре подправки)

  • 1 пакетче лимонена киселина

  • 1/3 чаша брашно

  • 3 супени лъжици сол

  • 1 супена лъжица олио

От това количество продукти се получава към чаена чаша пластилин – за един цвят е чудесно според мен, особено за едно дете.

пластилин рецепта

Смесваме продуктите в тенджерка и я слагаме на средно силен огън. Бъркаме. Сгъстява се за две-три минути и не става гладко, но вие не се притеснявайте. Когато сместа се посгъсти, махнете тенджерката от огъня и добавете още към супена лъжица брашно. Омесете с ръка получилата се топла каша, ако трябва с още малко брашно – след около минута ще държите супер мекичък и приятен на допир пластилин, който изобщо не лепне!

Веднага след приготвянето му той е дори по-хубав от купения, лекичък и въздушен е, запазва придадената му форма, няма мирис, цветовете му се смесват. Изключително траен е,  а ако случайно залепне за килима – просто изчакайте да изсъхне и го изронете с по-твърда четка.

Все-пак, с времето онази първа въздушност на пластилина се губи. Не му се отразява добре изстудяването в хладилник при съхранение и после затоплянето – става лепкав и е необходимо да го поомесите с малко брашно. Също при игра оставя тъничък филм по ръцете, който се отмива с вода. Препоръчвам да не се увличате с оцветителите, защото са вредни, дори и хранителните. Ако се опасявате, че детето ви сериозно ще похапне от пластилина, изберете подправките.

пластилин рецепта

Аз ползвам старите ни контейнери за кърма, за да съхранявам пластилина. Става и в торбички с цип или кутии, които се затварят плътно, за да не изсъхва.

Това се превърна в любимата ни рецепта за пластилин – толкова подходящ за детските ръчички. Ако и вие сте имали съмнения за приготвянето на рецептата с варене – оказва се, този пластилин става по-бързо от соленото тесто. Препоръчвам горещо – ще знаете от какво е направен, няма да изцапа непоправимо дома ви и няма да ви струва почти нищо, а ще запълни не един ден с приятни игри!

Мамина Бубина Писина

ВИЖ ЦВЕТОВЕТЕ НА ДЪГАТА