простор за игри

Веднага си личи, когато в дома има дете – не само по тропота и виковете:) или по играчките и мебелите. Декорацията по стените също говори. Доскоро закачах рисунките с карфици по тапета, но съобразих, че стената ни ще стане на игленик, а и е опасно, ако някоя от игличките падне. Елора все опитваше да ги сваля, не исках да се набоде, макар уж да е много внимателна.

Преди няколко месеца опънах канап на стената в дневната, защото някъде трябваше да сушим листовете от книжката, която с Елора илюстрирахме. Карфиците щяха да станат твърде много. Аз вързах канапа между тръбите на парното и един часовник, защото определено не ми се пробиваха дупки. Сигурна съм, че почти всеки може да открие удобни места за детски простор вкъщи. Може да ползвате панделка или цветен шнур, ако обикновения канап не ви допада. Важното е да не е нависоко, за да го достига детето.

Рисуваната ни приказка отдавна е готова, но канапът си остана и всъщност се оказа доста удобен. Оказа се и полезна идея, с която лесно се усвояват нови знания и умения, освен че служи за изложбено място. Децата обичат да закачат разни неща. Отдавна планирах да направя малък простор за кукленски дрехи, само че Елора не се впечатляваше особено от такива неща.

рисуваме приказка

Купих малки декоративни щипки от магазин за художнически материали (4,5 сантиметра дълги). Най-малките щипки (2,5 см дълги) се чупят лесно и са твърде дребни, детските пръстчета трудно ги натискат. Големите щипки за пране пък може да са по-стегнати и също да не са удобни за детето ви, ако е по-малко. Първо проверете какви щипки ще отвори то най-лесно и после ги купете. Ако на детето е непосилно да играе с щипките, от простора няма да има голяма полза.

На простора закачаме рисунки. Така хем упражняваме фината моторика, хем дъщеря ми се гордее, че рисунките й висят по стената вкъщи.  За Коледа добавих втори канап и там стана мястото на коледния ни календар.

коледен календар

Открих, че закачането със щипки удобен начин да се запаметят образователни карти. Елементът на игра, откачането и закачането, това че са изложени и се виждат всички заедно ни дава възможност да играем игри и по-лесно да откриваме нужната карта.

простор детски

Вдъхновен от Монтесори и Валдорф, просторът за игри може да има още полезни приложения и дълго да се използва вкъщи. Съвсем не са ви нужни кукленски дрешки и чорапчета, за да го вкарате в употреба. Само въженце и удобни щипки.

Опитайте! Ние вкъщи сме много доволни от него!

Мамина Бубина Писина

РАЗВИВАМЕ СЛУХА: МАРАКАСИ ОТ ШОКОЛАДОВИ ЯЙЦА ПО МОНТЕСОРИ