глен доман видео

Голям почитател съм на метода за ранно четене на Глен Доман. Разбира се, той не толкова ще научи бебето ви да чете, колкото ще развие ума му. И да, децата запомнят изображението, не „четат“ – сигурна съм, че ще вметнат някои:) Методът е чудесна основа за подготовка за четене.

Елора навърши 3 годинки и тези картончета се ползват по друг начин вкъщи, но ми хрумна, че може да са полезни и на друг. Ето защо заснех първите пет групи от думи в два варианта – с показване на буквите и без. Дъщеря ми бързо научи буквите, когато заедно с всяка дума започнах да й показвам и тях. Това си е мое хрумване, което свърши добра работа, така че го препоръчвам.

Ако още се каните да купите картон и боя и да направите картончета за детето си, ако не живеете в България и ви се иска детето ви да има досег с кирилицата и четенето на български, дори да е по-голямо – покажете му видеата. Препоръчвам да прочетете статията, в която подробно описвам метода:

четене по Глен Доман

Тук ще обясня само основното:

  • Започнете с първите три видеа, като ги редувате (или първите три групи думи).
  • Показвайте по една група (видео) с интервал от час от предишно показване. Максимум показвания – 9 пъти на ден. Аз понякога показвах само 3 пъти.
  • Първите пет дни се редуват три видеа, после добавете по едно ново всяка седмица. Няма как да замените само една думичка, защото са видеа. Просто заменете едно.
  • Моля, не пускайте цялата плейлиста на детето си, за да не го отегчите и да постигнете обратния ефект.

Въпреки че не съм голям фен на гледането на телевизия, от опит знам, че телевизорът може да помогне за ученето. По един час всеки ден дъщеря ми гледа филмчета на чужд език. Може да покажете тези видеа и на компютър, и дори на смартфон – децата харесват технологиите. Може просто да сверите информация, за да се уверите, че моите картончета не са нито идеални, нито изписвани със шаблон. Думите са избрани от мен, не са предписание. Не се престаравайте, когато изработвате картончета с думи, освен ако това не ви ощастливява:)

Клиповете са в два варианта: без и с показване на буквите, тоест версия 1 и 2. Втората цифра показва номерчето на групата от 5 думи. Ето ги първите пет групи без показване на буквите, или методът на Глен Доман в оригинал. За съжаление не успявам да прикача петото видео, затова съм го сложила като линк:

https://www.youtube.com/watch?v=vIJitvnj0do

Втората версия на същите 5 групи е с показване на буквите. В един момент започнах да ги показвам така на дъщеря ми, в резултат тя много бързо научи буквите. Така че, ето я и моята версия на метода, вярвам че ще ви е от полза:

Ако някой още се чуди – в метода на Глен Доман няма видео уроци. Това е моя идея за всички, които срещат трудности с изработването на картончета или пък са далеч от вкъщи и не могат да ползват своите картончета. Смятам, че видеата биха били полезни и за по-големи деца и ученици, които не живеят в България и няма къде да се учат да четат и пишат на Български.

„…Народността не пада там, дето знаньето живей!“

е казал Стоян Михайловски. Езикът и писмеността са ни съхранили в най-тъмните векове като народ, нека ги пазим и да ги предадем на децата си.

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

четене по Доман на практика