мартеници от естествени материали

Преди време видях боядисани като пеперудки такива „хеликоптерчета“ или кленови семенца и си помислих, че ако се оцветят в бяло и червено ще бъдат чудесни мартенички. Защото, съгласете се, мартеничките са най-вече идея и цвят. Те са красота и заклинание, с която каним пролетта и здравето при нас. Какъв по-голям символ на живота от семенцата, нали така?

Не ви убеждавам да престанете да връзвате мартенички, напротив. Бих искала да ви убедя да ползвате мартеници от естествени материали като вълна и памук, защото те не висят с десетилетия по храстите – мръсни и грозни – а се разграждат все някога, или някое птиче решава да свие гнездо с тях. Кълбо усукана прежда българско производство, 100% вълна е на цена под 4 лева. Сметнете колко мартенички има в него. С или без мънисто:)

мартеници от естествени материали

Колко от десетките ни подарени и вързани на китката мартеници остават там след първи март? Малко са тези като съпруга ми, които си ги носят всичките, докато не видят щъркел или разцъфнало дърво.

Ето защо ви предлагам идеята с оцветените „хеликоптерчета“ и камъчета. И двете ще донесат радост на децата – и изработката, и подаряването им. Когато изпробвахме нашите червено-бели кленови семенца, аз също много се забавлявах да ги гледам как летят. Кутийка, пълна с „хеликоптерчета“-пеперуди! Представете си ги само:)

Камъчетата пък могат да бъдат наречени с желание и да бъдат хвърлени в някое езерце. Може просто да ги оставите някъде – в двора на баба си, където не ходите често. В някое любимо селище или местност. Да ги носите за късмет в джоба…

мартеници от естествени материали

Оказа се не толкова трудна задача да се намерят що-годе здрави „хеликоптерчета“ из парка. Има и по улиците, само да не е навалял сняг. За камъчетата може да ви потрябва рекичка или купете декоративни от цветарски/градински магазин.

За оцветяване на двата вида мартенички от природата ще са ви нужни:

  • акрилни или водни бои, или фулмастери – червена и бяла
  • акрилни маркери за рисуване по камъчетата (има ги в магазините за художници)
  • лак на водна основа за камъчетата (по желание)

Може да използвате водни бои, но трудно ще нарисувате бели шарки на червен фон. Съчетайте ги с фулмастери.

Кленовите семенца може да оцветите както ви хареса в двата цвята. Моята дъщеря реши нашите да са само червени на бели точки:) За по-фини линии и ако сте намерили наистина здрави „хеликоптерчета“ ползвайте маркери.

мартеници от природата

Камъчетата може да боядисате само с боя. Да ги направите на точки с пръстче (ако имате по-малко детенце, така ще успее да се справи само). По-големите и сръчните може да ги изрисуват с маркерите. Доколкото детето ви дава възможност, изчаквайте боята да засъхне преди да нанесете втори цвят, за да не се смесят цветовете.

Както може би забелязвате, повечето камъчета са оцветени от мен. Не съм снимала онези с по две чертички, рисувани от Елора, които според нейната тригодишна гледна точка са напълно завършени:) Още я убеждавам да запълни празните части. Докато аз рисувам, тя наблюдава и се опитва да повтори същите форми върху нейните камъчета. Правим мартеничките от природата заедно.

Ако не държите мартеничките да са изключително традиционни или просто искате да отбележите този чуден, чисто български празник с някакво приложно занимание – направете си камъчета и калинки в червено и бяло!

Бъдете здрави!

Евел Инара