въртележки от картон

Тези въртележки се правят много лесно и са чудесни игри за координация и моторика. Важно е обаче детето да е във възраст, в която ще успее да си играе с тях – Елора след месец става на 4 години, но още й е трудно да завърти въртележката. Затова предлагам и вариант на въртележка не с конец, а с пръчица. Вие преценете доколко е умело детето, на което ще я подарите – целта е да го зарадвате, не да го затрудните, нали:)

Въртележките според мен са чудесни играчки-мартенички. Просто прикрепете към бялото кръгче червен молив или пастел, за връзка използвайте фабрично усукана прежда. Преждата, която съм сложила е българска, усукана червена и бяла вълна. Децата сами могат да си нарисуват каквото им хрумне, а после ще си поиграят.

въртележки от картон

Какви са материалите за въртележките:

 • картон (по-дебел, от опаковки)
 • бяла хартия (или каквато ви допадне, можете дори да оставите само картона)
 • боички, фулмастери, пастели и с каквото малките художници оцветяват
 • шило или остра ножичка (за да пробиете дупчиците)
 • връв/канап/прежда
 • лепило за хартия

Очертайте кръг върху картона – с чаша или малка купичка, ако нямате пергел. Диаметърът на нашите въртележки е 12 сантиметра, но може да са по-малки. Няма правило за това:). Изрежете две кръгчета от бял лист със същия диаметър. Ако желаете, изтеглете и разпечатайте един от двата показани варианта на цветя от тук: въртележки за принт.

 • Предложете на детето да оцвети по свой вкус бялата хартия.
 • След като изсъхне, я залепете от двете страни на картона.
 • След като и лепилото засъхне, изрежете надстърчащите части (ако има такива).
 • Пробийте две успоредни дупчици в средата на кръга.
 • Промушете връвта. На нашите въртележки дължината й е 86 см или 2Х43 см – колкото ще разтвори ръчички детето. По-добре я направете малко по-дълга и след това я скъсете както е удобно на вашето дете.
въртележки от картон

Познайте кои две въртележки съм оцветявала аз и кои Елора:)

Можете да оцветите кръгчетата като знамена, според мен са чудесни занимания или подаръчета за национални празници.

Ако съчетаете трите основни цвята – жълто, синьо и червено – ще можете да демонстрирате смесването на цветовете при завъртането на въртележката. Разбира се, опитът не става идеално – вижда се за секунда-две как цветовете на диска се сливат в бяло.

По-долу вижте как изглежда въртележката, ако вместо връв сложите пръчица. Напъхайте пръчицата навътре между картона, а в основата мацнете горещ силикон или друго здраво лепило, за да не се измъква лесно. Тези две въртележки са с по-малък диаметър, около 9 сантиметра, очертани са с чаша. Според мен този размер е дори по-удобен за малките ръчички.

въртележки мартенички

Прикрепете парче молив или пастел, завържете с усукана прежда и имате чудесна мартеничка-играчка. Елора повече от всички хареса именно въртележката с пръчица – по-лесно я завърта между дланите си. Заприлича й на човече, веднага й нарисува очи и уста.

Такива въртележки можете да подарите на децата-гости на рождени дни, на сватби, на семейни празници. Баба Марта ще бъде още по-весела с тях!

Евел Инара