мартенички за момиченца

Като майка на момиченце имам повече идеи за мартенички, подходящи за малки дами. Нека момченцата ме извинят. Преди години бях правила коли от филц в червено и бяло, но никак не успявам да открия снимка, за да поизравня резултата.

Може би, ако направите първата идея от по-големи мъниста, бихте могли да я предложите като игра за нанизване на някой мъник. Тогава може да направите повечко личица:)

Тези две идеи се приеха с особен ентусиазъм от Елора, а са лесни за изработка, затова бързам да ги споделя преди Баба Марта да ни се е усмихнала. Герданчетата са направени от мъниста:

  • 1 по-голямо дървено мънисто (около 3 см) и две малки
  • акрилни бои
  • прежда/кожена връзка

Оцветих в бяло и червено по-едрото мънисто, имитирайки коса и лице. Бяха необходими два слоя боя, след като засъхна нарисувах уста, очи и бузки. Малките са две червени или червено и второ по избор. Както виждате, може да стане момиченце с две опашки или момиченце с кок. Ако детето ви е чувствително към вълна, сложете памучна прежда или кожена връзка. Момиченцето с две опашки може да стане и гривничка.

По-големите или по-сръчните деца може да ви помогнат с оцветяването и изработката на мартеничките, ако им давате насоки или работите заедно с тях. Често творим с различни приятелчета на дъщеря ми – и момиченца, и момченца. Досега не съм получила отказ, само ентусиазъм и старание.

Втората идея ми е особено любима, а с тази мартеничка още се играе вкъщи:

мартенички за момиченца

Миниатюрна кукличка с мънисто-личице, напъхана в кибритена кутийка. Необходими са:

  • прежда
  • мънисто, по възможност с очи и уста, но може да си ги нарисувате сами
  • филц
  • лепило или горещ силикон

Ако нямате пистолет за горещ силикон, залепете филца към телцето от прежда с друго здраво лепило и изчакайте да засъхне напълно. Със същото лепило залепете малко коса върху „главата“ или я зашийте за подаващата се прежда.

мартенички мъниста

Кукличката стои най-ефектно в кибритена кутийка. Залепете на кутийката филц или цветна хартия за красота.

Това са двете най-любими мартенички на дъщеря ми. Герданите набързо бяха прибрани в шкафа й, да не би погрешка да ги подаря на някого:) Ако имате малко свободно време и чудене каква мартеничка да подарите на своето момиченце, дано тези идеи са ви харесали!

Бъдете здрави! Весела Баба Марта!

Евел Инара