печати от опаковки

Днес ми потрябваха няколко детски печатчета, обаче не ми се търсеха по магазините конкретните картинки, а и не ми се искаше да купувам. Тогава се сетих, че мога да си ги направя сама – добре че събирам какво ли не, материали винаги има. „Материалите“ от които са направени тези печатчета, са от опаковки на продукти, които купуваме постоянно. Ето какво ви трябва:

  • капачки от прясно мляко/боза (по-големите позволяват по-голяма картинка)
  • стиропорена опаковка от яйца или топли храни
  • двойнолепящо тиксо
  • водни бои

печати от опаковки

Нарисувайте контура на картинката върху парче стиропор и после я изрежете с удобна ножичка.

Залепете с двойнолепящо тиксо като изрежете излишъка, ако има такъв. Ако нямате такова тиксо, може да залепите с горещ силикон или лепило С200, но ще трябва да чакате да изсъхне. Лепилата на ацетонова основа разяждат/разтварят стиропора, затова не препоръчвам да пробвате с моментните лепила например.

След като печатчето е готово, го намажете с четка, натопена във водни боички. Темперни също стават. Първият път боята ще се задържа трудно, но след като сте намазали печата веднъж, вече ще се оцветява лесно.

печати от опаковки

С детските печати може да правите толкова много неща с детето си – да упражнявате цифрите, да декорирате или просто да развивате фантазията и фината моторика на детето. Според мен са подходящи за изработка и за базарите в детските градини и началните класове. Най-хубавото е, че няма да ви струват почти нищо, а и ще употребите опаковки, които обикновено изхвърляме.

Мамина Бубина Писина

ИЗПРАТЕТЕ ПРЕГРЪДКА ЗА КОЛЕДА