рисуваме с драскулки

Открих така нарисувана жабка, докато търсех идеи как да нарисувам нещо простичко за дъщеря ми. Идеята ме плени и се разтърсих за други неща, които могат да бъдат нарисувани със завъртулки. Ако и вие като мен сте от онези родители, които не са особено умели в рисуването – тази идея ще ви хареса.

Знаете как децата все молят – нарисувай ми това, нарисувай ми онова. Ако ръката ви е несигурна, а въображението се подмотава, вижте как се рисува с драскулки. Може да не сме художници, но това не трябва да ни отказва да рисуваме на децата си. В крайна сметка, нали им даваме пример?

рисуваме с драскулки

Както сами ще се убедите, тези рисунки търпят „поправки“, докато се получи прилично кръгче или овалче. И – както се вижда – макар рисуването да не ми е призвание, мисията с рисунките става възможна:) Аз съм заложила най-вече на живи същества, но съм сигурна, че коли също ще се получат с две овалчета едно над друго и две кръгчета за гуми.

рисуваме с драскулки

Рисуването е особено важно за развитие на въображението, наблюдателността, фината моторика, емоциите. При малките деца рисуването ги подготвя за писането. Посредством рисунките ние можем да изразим емоции, дори неосъзнати. Рисуването влияе на емоциите ни също – различните повтарящи се линии и рисунки, сътворени от нас, имат силата да ни успокояват, съсредоточават и пр.

Ето защо не бива да ограничаваме децата си, като не позволяваме в дома ни да се рисува. Да, ще има драсканици по стената, че и по дивана понякога (знам го от опит), но кое ни е важно – детето или къщата? Въпреки, че вкъщи има правила къде се рисува и тези правила успешно се спазват, досега три пъти мих тапети и диван. Децата нарушават правилата, дори когато обикновено ги приемат. Ето защо ви съветвам да купувате наистина миещи се фулмастери – някои марки са по-миещи се от други. По-вероятно е да намерите качествени в добър детски магазин, околкото в магазинче по левче.

рисуваме с драскулки

Моят опит с рисуването показва, че дъщеря ми предпочита онези бои, с които се рисува най-леко:

ПАСТЕЛИТЕ изискват натиск, но пък могат да се счупят в по-неумели ръчички. Купихме ги когато беше на годинка и три години по-късно още не са й станали любими. Има и пастели, създадени специално за най-малките – във формата на капка и достатъчно дебели, за да не се чупят.

МОЛИВИТЕ също изискват натиск и не са ярки. Не са предпочитани вкъщи. Изобщо. Едва към седмата ѝ година Елора започна да рисува с акварелни моливи, но все-още не са ѝ любими.

ФУЛМАСТЕРИ – да, особено по-дебелите и удобни за хващане, когато беше по-малка. Тук проблемът бяха капачките: моето изискване да се затваря ползвания фулмастер и трудността да го прави сама. Но определено фулмастерите – задължително миещи се – са фаворит. Години по-късно, вече на шест години, фулмастерите все-още са любими. Сега се ценят тънкописците.

ФУЛМАСТЕРИ за бяла дъска. Позволявам да се рисува по огледалата, на масичката и столчетата ѝ (защото са от подходящ материал). Имаме и бяла дъска. Много ѝ допада да рисува така, после има условие да избърше (доколкото възрастта позволява). Понякога оставяме рисунките по огледалата за по-дълго.

ВОДНИ БОИ – харесвани са доста. При тях също купуваме трети или четвърти комплект, така че явно са сред фаворитите. Неразливащите чашки за вода са много удобни. Наскоро попаднахме на перлени водни бои, те станаха особено любими за рисуване.

ГЪСТИ БОИ на водна основа. Започнах с бои за пръсти – кисело мляко и натурален оцветител. Купувала съм също така, но домашните ми харесват повече. Плескането е голямо и вкъщи се случва в банята. На моменти са много любими, поне докъм петата година бяха. С гъсти бои може да се съединяват точки – по-малки деца или позагубилите интерес към рисуването деца ще го оценят. Може да си направите и сами бои с брокат. С гъсти бои може да се оцветяват предмети, което също се харесва вкъщи.

ТЕБЕШИРИ – препоръчвам за разходки. Обича да рисува и вкъщи с тях, особено рисунки за извинение. Явно са ѝ най-лесни като достъпност – не се нуждае от листове.

ХИМИКАЛКИ – най-любимите. Може би защото ме вижда постоянно да ги ползвам. Чак се замислям да ѝ купя разноцветни, макар че Елора не отдава голямо значение на рисуването с различни цветове. Например имаше период, в който рисуваше само с черно. П.П. Няколко години по-късно вече знам, че химикалките с няколко цветни пълнителя радват много децата и се ползват непрекъснато. Наскоро купихме химикали с брокатени мастила и те единствени бяха стимул да се старае при писането на ченгелчета за предучилищна:)

БОИ ЗА ЛИЦЕ – те носят голяма радост и създават доста работа за пералнята. Понякога излизаме на разходка и забелязвам, че по лицето на Елора още има следи от боя. Тези бои не се отмиват лесно, но децата харесват да се клепат с тях.

МНОГОКРАТНА ДЪСКА ЗА РИСУВАНЕ без листове и химикали. Тя се ползва почти постоянно, а не прави боклук и не цапа, така че я препоръчвам горещо.

АПЛИКАЦИИ ЗА ТЕЛЕФОН – много полезни, когато не сме у дома, затова не мога да ги подмина. Но вкъщи се въздържам да предлагам телефони и таблети, ползваме истински боички.

Надявам се моите драсканици да са ви полезни! Желая ви шарени дни!

Евел Инара

© Всички права запазени