кубчета на зайцев

Доста време ми отне да публикувам тези кубчета, споменах ги още преди година. Много време мина докато ги адаптирам – да са само с български букви, после да ги направя… А най-забавното е, че тъй като вече Елора знаеше буквите, за нея кубчетата се оказаха малко излишни. Така че, ако сте обучавали детето си с четенето на Доман, за вас ще има следваща статия – как продължихме след като Елора стана на 3 години и методът на Доман не беше подходящ за нея.

Сега обаче за Зайцев – ако търсите забавен, сензорен метод, с който да научите детето си да чете – ето го. Само че ще трябва да вложите доста труд, ако няма откъде да купите готови кубчета или не ви се дават толкова пари. Големите кубчета са 23 листа за разпечатване и залепване, малките 22. Можете да изтеглите и да разпечатате тези, които аз пригодих за дъщеря ми. Те са само с български букви, добавям и описание за изработката им. Заменените руски букви са: Ё с ЙО или ьо; Ы с Ъ; Э с Е. Както виждате, звуците са аналогични или много близки, просто буквите се различават. Отделно има таблица, която да сложите на стената и често-често да изпявате някой ред с любима мелодийка от детска песен.

При този метод колкото е по-голямо детето, толкова по-бързо се научава да чете. За 3-годишно ще ви е нужна около година, за дете на 5 може да стане и за месец. Казват, че деца в училищна възраст могат да се научат за седмица и дори няколко дни. Разбира се, за четенето с разбиране на смисъла ще трябва да отделите още мъничко време.

 • С Кубчетата на Зайцев детето не учи отделните букви, а сричките – съчетания от букви. Така то по-лесно осъзнава съставянето на думата. Различните кубчета издават различен звук – според звученето на самите звуци. Започва се със запознаване с кубчетата – едно по едно, може ден по ден да ги въвеждате, зависи от темпото на усвояване на детето: раздрусвате кубчето и изпявате последователно сричките, които са на страните му, с мелодията на някоя любима песен. Аз пеех върху „Мила моя мамо“. Б-БО-БЕ-БА-БЪ-БУ… до края на мелодията. Може да ползвате повече от една песен.
 • Разговаряте за звука, който издава кубчето: звънък ли е, или е глух. Така детето ще долови разликата в звуците. Аз споменавах и животните, които издават подобни звуци.
 • Показвате кубчетата много пъти на ден, отделно при всяка възможност изпявате по ред от таблицата, пак върху мелодия. В един момент детето може да започне да пее самичко някое кубче, докато си играе.
 • Когато въведете всички кубчета, започвате да съставяте думи: изберете картинка на някакъв предмет. Съветвам ви да започнете с двусрични думи. Питате детето какво е това и то казва, например МАСА. После го каните да намери кубчетата, с които да напишете МАСА. Помагате, не бързате, не се ядосвате ако не успява. Пишете много, много думи така и след време детето схваща идеята. Тогава минавате към думи с 5 букви, после с 6…
 • Пробвайте и обратния вариант: изписвате думичка и показвате 3-4 картинки на детето. То избира картинката, която отговаря на думата.
 • Междувременно продължавате да пеете редове и кубчета. Детето ще осъзнае отделните букви, не се безпокойте за това.
 • Готови сте, когато детето е започнало самостоятелно и с лекота да съставя думи с кубчетата.
 • Лошата новина е, че може да се наложи да направите още един комплект кубчета:)))

Как да направите кубчетата:

Кликнете тук, за да изтеглите: 

 • Разархивирайте папката, която съдържа два файла и ги разпечатайте – цветни са. Кубчетата се разделят и по цветове.
кубчета на Зайцев
 • След като ги разпечатате, изрежете картинката и я подлепете с квадратчета картон. Картончетата изрежете от стари опаковки, след като премерите големината на страните на разпечатаното кубче. Умишлено не давам размер, защото понякога големината варира.
След като ги разпечатате, изрежете картинката и я подлепете с квадратчета картон.

Подгответе си за пълнеж на кубчетата:

 • монети/звънчета
 • дървени дюбели (или нарязани сухи клонки)
 • капачки метални (бирени)

Слагат се по 4, не повече.

Кубчета Зайцев
 • Когато залепите кубчето и лепилото изсъхне, облепете го от всички страни с тиксо. Така кубчето ще е устойчиво на влага и ще се запази доста по-дълго.
Кубчета зайцев

Ето подробно описание за различните кубчета:

кубчета на Зайцевкубчета на Зайцев Малко и голямо „златно“ кубче. Тези две кубчета трябва да звънят. Най-добре сложете вътре по няколко малки звънчета или монетки.

кубчета на Зайцев Б, В, Г, Д, З, Л, М, Н, Р. Големи „железни“ кубчета. Вътре се слагат метални капачки.

Кубчета на ЗайцевКубчета на Зайцев Ж. Това е двойно „кубче“, слепва се там, където са стрелките. Пак се слагат капачки.

Кубчета на Зайцев Б, В, Г, Д, З, Л, М, Н, Р. Малки „железни“ кубчета. Пълнят се с капачки, но по-малко на брой.

Кубчета на ЗайцевМалко кубче „й“. Напълва се с половината количество капачки на малките „железни“ кубчета.

Кубчета на Зайцев К, П, С, Т, Ф, Х. Големи и „глухи“. Пълнят се с дървени дюбели или нарязани сухи пръчки.

Кубчета на ЗайцевКубчета на Зайцев Ш, Ц. Двойно „глухо“ „кубче“. Слепва се при стрелките и се пълни с дърво.

Кубчета на Зайцев К, П, С, Т, Ф, Х Малки „глухи“ кубчета. Пълнят се отново с дърво, но по-малко количество.

Кубчета на ЗайцевКубчета на ЗайцевЧ, Щ. Малки двойни. Слепват се при стрелките и се пълнят с дърво.

Кубчета на Зайцев Пълни се с капачки и парченце дърво. В руския вариант се препоръчва да се представи последно – понеже звукът Ъ ще е по-труден за децата. Моят опит говори, че на Елора й беше трудно да разбере защо трябва да се изписва този звук, щом произнасяме например буквата Б – Бъ:) Обяснявам все-още разликата между звук и буква.

Кубчета на ЗайцевПрепинателни знаци. Не се пълнят с нищо. Има знак ударение, който може да използвате по предназначение, като го поставите над съответното кубче с гласна.

Накрая – таблицата, която да сложите в рамка на видно място (на височината на детето). Ако ви е сложно, може да я разпечатате в А4 и да я ламинирате. Няма да е много прегледна, но пък може да я разнасяте с вас:)

ТАБЛИЦА КУБЧЕТА НА ЗАЙЦЕВ

С Кубчетата на Зайцев децата като че ли по-лесно ще правят разлика между близките звуци като Ц и Ч например, заради различното звучене на кубчетата. За съжаление не успях да събера достатъчно личен опит с метода – както писах в началото, вкъщи бързо се отказахме от него, защото той не ни беше необходим. Макар да смятах, че трябва да учим четенето със срички, открих по-удачен начин да продължим с четенето след Доман. Ако досега не сте обучавали децата си на четене и търсите забавен и доказан в годините метод – използвайте кубчетата на Зайцев. Намерете си кой да ви помогне с изработката, защото е доста работа, но не чакайте да изработите всички кубчета, за да започнете да ги показвате на детето си.

Успех!

Евел Инара

видеоуроци за деца