шием дънки

Ако и вие като мен пазите в гардероба си поне няколко чифта дънки още отпреди да забременеете – почти нови, но с три номера по-малки от настоящия ви – и сте почти сигурни, че вероятността да влезете пак в тях е минимална… тогава ще ме разберете. Знаете и как се израстват, късат, озеленяват и т.н. панталоните на децата. Съвсем логично е в един момент да погледнете купчината омалели дрехи в гардероба си и да се замислите какво може да направите по въпроса.

Това е вторият ми опит с рециклиране на дънки, първите направих от долната част на крачоли. Определено занапред ще прешивам дънки както описвам тук. Показвам как става с мои дънки, а не с мъжки, защото мъжките са по-обемни (е, зависи от мъжа) и това може да създаде трудности при шиенето.

  • Първо очертайте един крачол от дънките на детето си (без колана) върху голям лист, например от брошура.

Разбира се, няма как да стане абсолютно точно, но трябва да очертаете и предното, и задното парче. Може да се наложи да очертаете веднъж, да изрежете шаблона и после да направите втори шаблон, за да коригирате грешките. Ако искате да ушиете дънките в същия размер, просто изрежете шаблона. Ако ви трябват с номер по-големи, добавете около сантиметър отвсякъде, а при дължината към 3-4 сантиметра (за всеки случай).

дънки от дънките на мама

  • Очертайте шаблона върху големите дънки, като ги сложите както е показано на снимката – под колана и по шева между предното и задното парче.

Откъм задната страна очертайте задния шаблон. Ще видите, че дължините на двата шаблона ще се окажат на почти едно и също място. Ако не е така, ги пречертайте. Едва тогава изрежете внимателно разкроения плат, както съм показала и без да забравяте че е необходимо да режете около половин сантиметър по-навън заради шевовете:

рециклиране дънки

  • Много е вероятно задните джобове на големите дънки да надстърчат, затова ги разпорете докъдето е необходимо и ги подгънете.

Имитирайте оригиналния шев, но не се притеснявайте, че няма да е същия, или че отдолу ще се вижда по-тъмно петно. Това са дънки. От дефекта се получава ефект:)

Оставете си към 2 сантимерта до края на парчето плат, за да има къде да съедините двете задни части.

шием дънки

  • Съветвам ви да разпорите оригиналния цип – трудно ще намерите толкова къс в магазините.

Ако сте пропуснали да добавите правоъгълна платка там, където ще се зашива ципа, изрежете допълнително правоъгълно парче, което е по-голямо от ципа.

  • Съединете двете задни части, но не и колана отзад. Неговият ред ще дойде по-късно.

шием дънки

Както виждате, аз също пропуснах да оставя платка за едното парче, затова добавих правоъгълно парче.

шием дънки

  • Платките се подгъват навътре и после там се зашива ципа.

Разшийте малко от шева на колана, за да подпъхнете ципа към него.

шием детски дънки

Не бързайте. Първо съединявате двете предни части на дънките, като оставяте незашита горната част (откъм колана) с дължина колкото е дълъг ципа.

Зашивате едната част почти плътно до ципа, а другото предно парче трябва да го захлупва. Закрепете с карфици, ако ви е за първи път и не се бойте да разпорите и зашиете отново, ако не стане веднага.

шием детски дънки

  • Едва след като се преборите с ципа, зашийте един към друг двата крачола.

Това става много лесно – от края на единия, към края на другия. Предварително прикрепете с карфици, за да не ви се размине плата при дъното.  Ако нямате зачистващ бод, не се притеснявайте – едва ли ще е проблем. Това са дънки.

шием детски дънки

  • Идва ред на колана отзад.

Ще трябва да сложите ластик с илици, за да може да коригирате ширината на дънките. Такъв ластик се продава в кинкалериите, намира се и онлайн. Цената му е под левче за метър, а на вас ще ви трябват не повече от 50 сантиметра. Разрежете го на две парчета, всяко за половинката колан.

Навървете ластика с безопасна игла и го прокарайте през два предварително изрязани прореза, както се вижда на снимката. Единия край на ластика зашийте в края на колана, а другия във втория прорез. Под видимата част на ластика зашийте копче. Ако не ви става ясно от обясненията ми, разгледайте дънките на детето си.

шием детски дънки

Когато зашиете ластика и в двете половинки на колана, може да го съедините отзад. Препоръчвам да го захлупите, защото коланът е дебел и иначе ще стане много дебел ръб, който ще дразни детето.

Отново не се притеснявайте за зачистване, сега е модерно дънките да са разръфани:) Направете украсителен тегел над шева, който съединява двете задни части на дънките.

  • Премерете дължината на крачолите, изравнете ги един към друг и ги подгънете.

Аз обръщам плата с опакото навън и го подгъвам два пъти. Дори само да направите шев и да разнищите плата, ще се получи добре. Не забравяйте, че иглата на шевната машина трябва да е здрава и работете бавно при подгъвите от няколко ката.

шием детски дънки

Готово! Само копче трябва да се сложи и дънките са готови – с минимални усилия и без никакви разходи, ако не броим разхода на нерви, когато някой шев не се е получил.

  • За закопчалка препоръчвам зашиващо се тип „секретно“ копче, но от големите.

Показала съм го на последната снимка, на която се виждат и рисунките, които направих по готовите дънки. Елора харесва рисунки по дрехите, аз също. Ако искате да направите нещо такова, ползвайте текстилна боя.

шием детски дънки

Ушитите дънки тук са за четиригодишно дете. Може би ще е по-сложно да оразмерите задните джобове, ако детето ви е по-малко, но не е невъзможно. За по-големите деца даже ще е по-лесно.

С този метод избягвате трудностите с прикрепване на колани и изработване на джобове.

шием детски дънки

Ако идеята за рециклиране не ви е чужда, опитайте да направите дънки за детето си. Украсете ги, както на него би му харесало – избродирайте, апликирайте или нарисувайте нещо на плата. То ще има дреха, каквато няма да има никой друг, а и ще му дадете добър пример. Освен това, момиченцата се блазнят от идеята да носят дрехите на майките си, нали:)

Нека шиенето ви спори!

Мамина Бубина Писина

ПЕЧАТИ ОТ ОПАКОВКИ