символика на растенията карти

Преди доста време направих за дъщеря ми карти, свързани със символиката на растенията. Тогава тя беше около четиригодишна и тези карти не я впечатлиха особено. Наскоро отново се сетих за тях – това са карти с имената на цветя, дървета и треви, които включват и какво означава растението, ако е подарено или нарисувано някъде.

Знаете за изкуството на подаряването и подреждането на цветя или за скрития смисъл в рисунките, в писмата, който е бил особено популярен в Азия и Европа преди научната революция. Букетът цветя е носел послание и според вида на избраните цветове, и според броя им.

символика на растенията карти

Ето защо реших да направя тези малки карти със символиката на цветята. Те могат да се ползват и само като карти с изображения на растения – за търсенето им сред природата, например. Могат да се ползват и за обрисуване на характери – например с прочитане на приказка или стихче, и после с избиране на карти, които според нас съответстват на характера на героя. Така по-лесно децата ще се научат да обрисуват нечие поведение.

Може да се ползват и за рисуване. Например за рисуване на букет за роднина или приятелче – кои цветя/дървета/треви би избрало детето и защо? Така, освен с изучаване на природата, децата развиват още една чувствителност – към поведението и отношението към хората.

Картите са 21, събрани са в два листа А4. Големината им позволява след като ги разпечатате, да ги ламинирате също с два листа А4 фолио. Може първо да изрежете картите, после да ги подредите на разстояние около 0,5 сантиметра една от друга. Аз рязах, чак след като ги ламинирах. Може да ламинирате и без да притежавате ламинатор, само с фолио за ламиниране – с хладка ютия (на първа степен) и върху твърда, гладка повърхност, макар да става малко неравно. Показаните карти са ламинирани така, защото счупих втори ламинатор:) Може просто да облепите картите с широко тиксо, вместо да ги ламинирате.

символика на растенията карти

Картите не изчерпват списъка с растения, които носят символика. Избрах ги, защото тези могат да се видят в България, а значението им е най-разбираемо за деца според мен.

ПОЛЕЗНИ СА ЗА:

  • Да бъдат научени имената на тези растения, както и изписването им. Тоест, картите могат да бъдат ползвани и като помагало по ботаника.
  • Да се сортират по признак: цветя, дървета, храсти
  • Като сортер по цветове
  • Да се засегне темата за иглолистни и широколистни дървета
  • Да се засегне темата за сезоните и кога тези растения ще бъдат видени в природата
  • Да играете на „Лов за растения“, като помолите детето да открие някое от растенията на картите, докато сте на разходка.
  • Да тренирате паметта на детето, като ги обърнете с картинката надолу (да я скриете), а то трябва да запомни коя къде се намира. Започнете с три карти и при успех увеличавайте бройката.
  • Обрисуване на характери и герои в приказки/стихчета.
  • Рисуване на букети за познати хора, като така учим детето да обръща внимание на отношенията си с околните.
символика на растенията карти

Чрез символиката децата могат да научат значението на нови думи, освен любопитната информация, че могат да изразят чувствата и отношението си към някого не само вербално.

Наименованията са изписани с печатни букви, а значението с ръкописни. Ако не сте показвали едните или другите букви на детето си, може да започнете да търсите еднакви букви в различните карти.

символика на растенията карти

Свалете двата листа с карти ето тук:

За мен тази информация беше нова и любопитна. Тя не само дава идеи за букетите, които подараваме, но дали не загатва черти на характера според това кое е любимото ни цвете или какви цветя предпочитаме да подаряваме?

символика на растенията карти

Не приемайте твърде насериозно значенията, обаче. Дамите, които са кръстени на яркия невен едва ли са така печални:)

Да ви е цветно!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

музикални инструменти