играчки от кори за яйца

Не изхвърляйте корите от яйца! Те имат десетки скрити приложения, не само за творчески дейности. От тях стават чудни развиващи играчки, дори да не обичате да майсторите:)

СЕНЗОРНА ПЪТЕЧКА

Ако имате поне две големи кори за яйца, сложете ги една до друга върху килим или мокет, за да няма опасност от плъзгане. После предложете на детето си да се „разходи“ без обувки по тази сензорна пътечка. Може да опитате и с яйца върху кората, ако сте по-смели. Аз не съм го правила, само съм виждала снимки с твърдението, че яйцата издържат тежестта на детето:)

СОРТЕР ПО ЦВЕТОВЕ

играчки от кори за яйца

 • отново вземете картонена опаковка от яйца с капаче
 • помолете детето си да оцвети дъната в желани цветове
 • помолете го да потърси предмети със същия цвят и да ги сложи в опаковката
 • за по-малки деца може вие да оцветите дъната и да им предложите съответните цветове предмети, които те да сортират

играчки от кори за яйца

Учи на наблюдателност и успешно запълва време, ако трябва да свършите нещо. Според дъщеря ми това е особено вълнуваща игра.

„ЛОВ“ НА ПРЕДМЕТИ

 • отново вземете картонена опаковка, номерирайте гнездата
 • от вътрешната страна на капака залепете картинки с предметите, които ще търсите, или ги нарисувайте схематично
 • нека детето намери нарисуваните предмети по време на разходка, а може и вкъщи

играчки от кори за яйца

МОЗАЙКА ОТ КВАДРАТНА КОРА ЗА ЯЙЦА

В началото опитвах да направя геоборд, защото бях виждала снимки в нета. Не стана, вече не смятам че ластик може да се задържи върху конусовидните картончета. Докато се борехме с ластиците обаче, открихме че кората може да се ползва подобно на мозайка – да оформяме груби форми или букви с „жълтъчета“ от шоколадови яйца. Необходими са:

 • кора за яйца, квадратна
 • много „жълтъчета“, жълъди, тухлички Лего, помпони или каквото имате вкъщи

 

играчки от кори за яйца

ПАЛИТРА ЗА БОИЧКИ

Вместо да се чудите къде да сипете или да смесите темперните бои, ползвайте парче от яйчена опаковка. След като рисунката е готова, изхвърляте.

играчки от кори за яйца

КСИЛОФОН

Тази идея много се хареса на дъщеря ми. Чудесна е, ако не желаете да имате постоянно ксилофон вкъщи:) Или ако искате да се убедите, че на детето ви ще му е интересно, преди да му купите истински. Според мен е страхотно, че детето става свидетел на идеята да се майсторят разни неща.

Необходими са:

 • гаечните ключове на майстора вкъщи
 • картонена кутия от яйца
 • лъжица

Просто подредете ключовете върху кутията. Запушете уши:) Готово!

П.П. Покажете на детето как да удря съвсем лекичко по ключовете.

играчки от кори за яйца

КОНСТРУКТОР ОТ КОРИ ЗА ЯЙЦА

Малко трудоемка идея, върши работа ако сте на гости някъде, където липсват играчки, а времето не е много приветливо. Децата ще се забавляват и докато боядисвате изрязаните „конусчета“ от кората за яйца. Може и да не ги боядисвате.

С „конусите“ могат да се строят кули и да се издигат по-сложни конструкции. Учат децата на баланс, затова гледайте отдолу да са изрязани равно. Стават както за по-малките (стига да не ядат играчки), така и за по-големите каки и батковци.

играчки от кори за яйца

МАРАКАСИ И ДРЪНКАЩИ ТОПЧЕТА

Отново са направени от изрязани „конуси“ от кори за яйца. Вътре сложете мъниста, бобени или оризови зрънца. Слепете двете половинки.

Аз отново лепих с горещ силикон, но може да го направите и със здраво тиксо или друго лепило. Докато лепилото изсъхне, не въртете и обръщайте „маракаса“, защото има опасност зрънцата да се залепят от вътрешната страна.

Дрънкащите топчета после може да бъдат украсени като великденски яйца или да ги предложите на някой мъник – чудни са за хвърляне, сортиране и просто подрънкване.

играчки от кори за яйца

Желая ви шарени празници и най-здравото яйце този Великден!

Мамина Бубина Писина

СЕНЗОРНИ КАПАЧЕТА ЗА БЕБЕТА И МАЛКИ ДЕЦА