заплетени коси

Всеки път, като видех момиченце с дълги или къдрави коси, в главата ми освен възхищение блясваше въпрос: как ли успява да ги разреше майка му? Моята щерка, също като мен на нейната възраст, не може да се похвали с особено гъста или дълга коса, но затова пък още от бебе косата на тила й се заплиташе ужасно. Буквално беше сплъстена, макар че дъщеря ми почти не лежеше или седеше, а все се катереше по мен. Много пъти съм рязала заплетени фитили коса, защото не виждах как ще успея да ги разреша, без да измъча детето си.

Заплетените коси стават проблем на цялото семейство – детето плаче, вие хем страдате за него, хем се ядосвате…

Започнах да търся решения.

Попаднах в нета на жена с момиченце на годинка, която препоръчваше да пръскам косата й със слънчогледово олио. Освен свръхмазна коса, която на бебе изглежда много зле:), друго не постигнахме. После купих детски спрей за разресване. Да, вършеше някаква работа, но без него положението не се подобряваше. Косата на дъщеря ми преди два месеца продължаваше да изглежда ето така:

заплитане на коса

Снимката е от по-добрите периоди. Баща й и баба й предпочитаха да не я решат, за да избегнат плача. Ако пропуснех сутрешното мъчение, в гръб Елора изглеждаше като Робинзон Крузо. Единственият плюс е, че тогава всеки ден й разказвах за Робинзон и необитаемия остров.

Тогава реших, че все трябва да има някакво естествено решение на проблема. Разтърсих се и наистина го открих.

Чиста коса:

Ако косата не се мие често, тя по-лесно се заплита. Знам, че повечето деца имат проблем с мокренето на главата и влизането на шампоан в очите. Аз го решавам с мек шампоан, който не дразни очите – имаме два вида и дъщеря ми избира кой да ползва. Изборът я успокоява. После го нанасям на главата й, тя помага и малко се ядосва. Сама го отмива под душа. Аз помагам, като обяснявам как да застане, за да не тече по лицето й вода. На всеки 10 секунди Елора бърше лицето си в кърпа. Но поне косата е чиста.

МАТЕРИИТЕ: калъфка за възглавница от коприна или сатен

Когато попаднах на този съвет, планирах да купя детски комплект от сатен. После съобразих, че имам голяма калъфка от сатен и без да се бавя, напъхах възглавницата на Елора в нея. Ако детето ви не ползва възглавница, сложете сатенено чаршафче. Много помага срещу заплитане. Вече и майка ми слага сатенена калъфка, когато Елора е на гости с преспиване, защото виждахме разликата. Ако детето е с по-дълга коса, тя може да се заплита от материята на дрехите. Затова сплитайте дългите коси, склонни към заплитане.

Тоник от ябълков оцет и вода:

Ето това е чудодейният спрей:) Когато прочетох рецептата, първо мислех да купя истински домашен оцет и дестилирана вода, после си припомних, че ако се забавя, ще забравя и нищо няма да направя. В шкафа имах винен оцет, български, най-обикновен. Смесих го на око, някъде 1 част оцет към 1,5 или 2 части вода в едно празно шише от сребърна вода с пулверизатор. Добавих вода от филтър кана. Обикновена вода. С този спрей сутрин и вечер след разресване пръскам косата на Елора, че и моята. Миризмата на оцет изчезва след минута-две.

След като изразходих първото шише, направих тоник с ябълков оцет (не се усеща разлика), след това капвах и 4-5 капки етерично бадемово масло в тоника. Може да се сложи всякакво масло, според вкуса ви. Не се безпокойте много за пропорциите и вида оцет. Ако имате домашен оцет, ползвайте него, разбира се. След месец заплитането се беше подобрило значително, но ние смятаме да си го ползваме постоянно.

Четките за коса:

заплитане на косата

Купих и четка за заплетени коси – розовата. Но дървената четка ни е по-приятна за разресване, затова най-често ползваме нея. Не знам как е при други деца.

Масло от жожоба за лесно разресване:

Действието на маслото жожоба открих години по-късно. То не омазнява косата или кожата и за разлика от другите етерични масла, може да се ползва директно върху кожата, без да се разрежда. Няколко капки от него върху четка за коса с естествен косъм действат като натурален „спрей“ за разресване. Освен това маслото от жожоба може да се ползва от майките като лек крем за лице при нужда:) То не омазнява допълнително мазната кожа. Ето защо винаги имам у дома и го ползвам.

Важно е да отбележа, че през първите месеци на лекуването на заплетената коса, ако пропуснех сутрин или вечер да я среша и напръскам, или Елора не спеше на сатенена калъфка, косата се заплиташе силно. Трябва да сте постоянни.

Постепенно косата на Елора започна да расте малко по-бързо. След месец подрязах краищата, тогава вида на косата й се промени съвсем. Вече нямаше и помен от Робинзон:)

Ако и вие имате проблем със заплетени краища или сплъстена коса, опитайте нашето решение. Бъдете постоянни и със сигурност ще видите подобрение. Ще съм благодарна, ако споделите вашия опит след това! Специален поздрав на майките на децата с къдрави и/или дълги коси! Само вие си знаете колко много грижи полагате, за да я има тази красота!

Евел Инара

ВИЖТЕ СЪЩО:

Как дете се научи да плува само